Min blogglista

lördag 4 januari 2020

NY i närbild

   Tänkte börja med att klaga. När man ser listorna över vårens kommande utgivning så finns det väldigt lite faktatitlar. Ämnen som historia och arkeologi är magra på svenska, även om den internationella utgivningen är stor. Man översätter bästsäljande romaner i mängd och massor men undviker fakta. Hur har det blivit så? Läsarna är inte dumma och de som kan köper böckerna på originalspråk, som ofta är engelska. Ser att mina egna hyllor har allt flr engelska böcker.
  En av höstens få faktaböcker är Henrik Berggrens "Historien om New York". Mellan 10 och 15 års ålder bodde författaren på Manhattan och gick i skola på 89:e gatan.Det märks i texten.
   Staden började som en blygsam holländsk handelskoloni med namnet Nieuw Amsterdam. Idag är New York ett av världens absolut viktigaste centra. Stadens fyrahundraåriga historia är en berättelse om invandring, revolutioner, företagsamhet och ekonomisk framgång. Här har invånarna i alla tider slitits mellan strävan att behålla sin identitet och drömmen om att bli en fri, ny sorts stadsmänniska.
   Här tecknas på ett medryckande språk ett personligt porträtt över staden och dess invånare. Här träder karaktärer som Walt Whitman, Patti Smith, Dag Hammarskjöld och Scott Fitzgerald fram. Men läsaren får också följa med i stadens expansion när platser som Broadway, Wall Street, Central Park och Harlem tar form.
   Berggren är historiker och journalist. Hans senaste verk är Landet utanför. Sverige och kriget 1939-1940, första delen i en trilogi om Sverige under andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar