Min blogglista

fredag 24 januari 2020

Om krigets barnbarn

”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen”, skriver Anna Takanen i "Sörjen som blev", en starkt berörande skildring av hur pappa Timo Takanens liv förändrades när han skickades bort som krigsbarn till Sverige.
     Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk.Så Timo fick åka medan lillebror Leevi stannade. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige. Han förlorade sitt modersmål till förmån för svenskan och han fick ett, på ytan åtminstone, bra liv i Sverige. Men ändå sitter det som tagg i honom att inte veta, inte förstå varför mamman valde att skicka iväg honom. Och till fosterföräldrarnas ilska vägrar Timo att byta bort sitt finska efternamn.
  "Sörjen som blev" är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.Och att det inte är lätt att ha två identiteter.
    Baserat på dessa samtal gjordes pjäsen "Fosterlandet" som spelades med stor framgång på teatrar i Göteborg, Stockholm och Helsingfors. Takanen är ju också skådespelare, regissör och har varit teaterchef.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar