Min blogglista

onsdag 1 januari 2020

Ur Selmas minne

Mårbackasviten är Selma Lagerlöfs självbiografiska böcker, som alla består av korta berättelser med utgångspunkt i barndomshemmet i Värmland. På sätt och vis är dessa böcker de mest realistiska hon skrivit, åtminstone till det yttre. Mårbackasviten består av tre böcker - Mårbacka (1922), Ett barns memoarer (1930) och Dagbok (1932) De finns utgivna i en vacker pocketvolym med förord av Lisbeth Larsson.
    Men här finns också många av de sällsamma historier som hon hört berättas, och flera gestalter och händelser kan kännas igen från hennes romaner. Vilken som är den ursprungliga versionen låter sig inte alltid listas ut - även självbiografin och dagboken formar sig till litterära verk.
   "Om en vill bli författarinna, så får en lov att vara tacksam och glad för allt, som händer en. En får vara nöjd, också om en skulle råka ut för sådant som är tråkigt och svårt, för annars skulle en inte längre fram kunna beskriva hur det känns att vara olycklig." Det är en lärdom Selma dragit av livets prövningar.
   Herrgården Mårbacka ägdes av Selma Lagerlöfs släkt under flera generationer, men i mitten av 1880-talet blev man tvungen att sälja av ekonomiska skäl eftersom fadern svårt misskött gårdens ekonomi. Tack vare sina framgångar och Nobelpriset lyckades Selma Lagerlöf köpa tillbaka gården, som idag är ett välkänt museum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar