Min blogglista

onsdag 5 februari 2020

Att gapa över mycket

   Ännu en bok ur serien serien Sveriges dramatiska historia , som  lyfter fram spännande episoder och fascinerande tidsepoker. Här presenterar Tomas Blom historien om "Vasaskeppets förlisning" på ett fängslande sätt.
    Ingen i folksamlingen tror sina ögon. Det storslagna fartyg som under fanfarer och hurrarop stolt stävat ut från Skeppsbrons kaj kantrar och försvinner i djupet på några få minuter. Ombord på skeppet  kämpar sjömän och passagerare förtvivlat för sina liv. Många klarar sig, andra inte. Det är den 10 augusti 1628 och Gustav II Adolf har just mist kronjuvelen i sin kungliga flotta.
   Hur kunde det ske att kungens största och starkaste krigsskepp bara försvann? Kort efter förlisningen började man söka förklaringar, men trots att det snart gått 400 år är många frågor alltjämt obesvarade. Klart står dock att Vasa, sedan hon bärgades 1959-61, kunnat lära oss åtskilligt om såväl 1600-talets samhälle som tidens skeppsbyggarkonst.
   Blom gör en intressant jämförelse, han sätter Vasa-bygget i perspektiv och jämför med hur byggandet av Nya karolinska sjukhuset utvecklats. Varvet där Vasa byggdes var utleasat till privata aktörer, samarbetet var dåligt och planerna ändrade helat tiden. Ingen hade helhetsöversikt. Kungen, Gustav II Adolf, var otålig och hetsade på. Och så gick det som det gick.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Ursäkta mig men bara för att berätta att vi är ett lokalt företag och vi erbjuder pengar till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller för att göra ett köp. Räntan är 3% per år.
    Kontakta oss via e-post för mer information.

    E-post: simondurochefort@gmail.com

    SvaraRadera