Min blogglista

torsdag 19 mars 2020

Bondeseglation i tusen år


   I mer än 30 år har Lars G Soldéus intresserat sig för och skrivit om skärgårdens bruksbåtar. I synnerhet de i Roslagen men också på Åland och längs de svenska och finländska Östersjökusterna. Hans senaste bok är "En skärgårdsskuta kommer lastad" och beskriver bondeseglationens olika skepnader.
   Den berättar om skärgårdsbornas husbehovs- och fraktseglation till Stockholm från början av 1200-talet och fram till våra dagar. Många fina bilder kompletterar berättelsen och gör att man, om man är intresserad, kan sitta länge och detaljstudera bilderna, både fotografier och målningar.
   Skärgårdsborna kom med varor som behövdes i den växande huvudstaden, ved i stora mängder men också kalk, fisk, kött och andra produkter. I huvudstaden köpte skärgårdsborna med sig de varor som inte fanns hemmavid.
    Boken beskriver de olika hamnar, kajer och marknadsplatser som erbjöds skärgårdsborna i Stockholm och där försäljningen skedde. Beskrivningen en överblick av Stockholms utveckling längs vattnet.
   Boken behandlar även det regelverk som påverkade bondeseglationen och ett avsnitt i boken ägnas åt att beskriva skärgårdens bruksbåtar och skutor. Båtarna och skutorna beskrivs i detalj med både bilder och ritningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar