Min blogglista

lördag 11 april 2020

Ingen klen debut

Det värsta tänkbara för en man  är att vara ”klein”, ett ord som för alltid placerar en hos de svaga, klena och opålitliga. ".Klein" är titeln på Axel Åhmans debut, en novellsamling som belyser manlighet ur många aspekter.Åhman är också komiker med ett skarpt öga för tillvarons mer eller mindre löjliga sidor och han använder sin Vörådialekt för att få poängen att gå hem.
   "Den här komber do att behöv", sa pappa och räckte över en silverfärgad verktygsback.Hans ögon sa inget om hur väl han trodde att jag skulle använda den, eller till vad. Men värmen i blicken sa att han litade på att jag skulle lista ut det när jag var tvungen.
     Det är svårt att växa upp. Ofta är det också smärtsamt, som då man vill vara sin pappa till lags och får en verktygsback på foten. Eller då den första ölen ska pressas ner, hur illa den än smakar.
    Miljöerna hittas ofta på den österbottniska landsbygden, där både byoriginal och kommunalpampar får komma till tals.I Åhmans noveller blir vardagliga ögonblick betydelsebärande och de sociala koderna blottlagda. 
    Och de handlar ofta om hurudan en riktig karl ska vara - och inte vara. Det gäller att bete sig rätt var man än befinner sig, om det så är i simhallens bastu, på bensinstationen eller i skidspåret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar