Min blogglista

onsdag 15 april 2020

Odödliga myter

   Ingen älskar och hatar, åtrår och bedrar, så fräckt och så storslaget som de grekiska gudarna. De är totalt amoraliska och tar det de vill ha, oberoende av konsekvenser.
 I tusentals år har dessa myter återberättats, muntligt och skriftligt, och påverkat hela den västerländska kulturen. Idag håller myterna på att försvinna här i noden, de rationella läroplanerna i våra skolor har inte plats för dem. Så därför måste det till annat för att de ska överleva moderniteten.
   Få kan levandegöra deras äventyr så skickligt som Stephen Fry, brittisk författare och komiker. Med sin häpnadsväckande kunskap om den klassiska litteraturen, och med en värme och träffsäkerhet som gjort honom till en av Englands mest folkkära komiker, berättar Fry vad som faktiskt hände, när det begav sig, i de odödliga grekiska gudarnas kretsar.
   Berättelserna om Atenas födelse ur Zeus huvud, Persefones vandring i dödsriket, Eros och Psyches svindlande kärlekshistoria – här blir de högrelevanta och fullkomligt mänskliga, även för oss dödliga. "Mythos" – de grekiska myterna återberättade av Stephen Fry har blivit en av de senaste årens stora internationella succéer.
   Hoppas verkligen att Bonniers också snabbt översätter hans underhållande bok om klassiska hjältar - Heroes - som berättar om killar som Jason, Oidipus och Herakles så att deras stordåd/illdåd blir levande igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar