Min blogglista

lördag 25 april 2020

Undanglidande samtid

Ett bra tag har Merete Mazzarella, född 1945 velat rama in vår samtid i en bok, men ämnet glider undan samtiden rör sig ständigt och dessutom är var och en ett barn av sin egen tid. Mazzarella försöker ändå i "Skulle vi alla kunna samsas". I  böljande resonemang med skickligt valda nedslag rör hon sig mellan ämnen som polarisering och privatliv, integritet, algoritmer, Facebook och robotarnas roll. Hon skriver om vad dejtingappar gör med kärleken, hur mobilen påverkar samtalen, om Trump och Brexit och om vådan och nödvändigheten av att uttrycka sig politiskt korrekt.
   Slutdestinationen är klar: samhällsfreden måste återställas. Det är där bokens titel kommer in, för det är ingen fredspristagare som uttalat orden, utan den småkriminella kaliforniern Rodney King på 1990-talet. I en samtid präglad av populistiska högerregeringar är hans fråga högaktuell. Går det att överbrygga polarisering? Är det möjligt att komma överens? 
   Mazzarella debuterade år 1979 med den självbiografiska boken "Först sålde de pianot". Sedan dess har hon finslipat sin essäistiska stil, där hon blandar lärda reflexioner och litterära citat med personliga tankar och infall i ständig dialog med läsaren.
   Hennes böcker, kolumner och artiklar både i finlandssvenska och rikssvenska tidningar har fått en stor publik, som möter upp varhelst hon uppträder.Så även i Mariehamn vid litteraturdagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar