Min blogglista

tisdag 19 maj 2020

Ett klssiskt fadermord

 Otto Gabrielsson, född 1981, är bosatt i Stockholm där han sen länge studerar psykologi vid Karolinska institutet.Han är också alfa-kulturmannen Jörn Donners son, men få vet att han är det. Även om han brukar berätta att han är det för folk han möter.
   Oftast har det verkat som om även Donner själv har glömt det, tycker Otto, som närmar sig fyrtioårsstrecket och är i färd med att skriva ett långt brev till sin far, "Vildhavre" heter boken. Det är ett sista försök till kontakt.  Avundsjukt och på avstånd har Otto fått iaktta sina två yngsta halvbröders liv med fadern. Varför har de fått vara söner fullt ut, medan Otto förskjutits?
   "Om jag känner dig rätt kommer du att gå vidare innan mitt brev når fram till dig", skriver Otto.
Så blev det. Ottos far nåddes aldrig av kontaktförsöket, men brevet ställer frågor som berör många av oss. Vuxna människor kan ha överenskommelser sinsemellan, men vilken är barnets rätt till sina föräldrar?
    Det är ett klassiskt fadermord där denne son tar avstånd från allt fadern varit och gjort, allt är bara skräp och billigt varumärkesbyggande. På en punkt tycker jag han går för långt, när han angriper Donners nya familj och i synnerhet sonen Rafael. Det faller utanför bokens målsättning och är bara avundsjuka utbrott som är beklämmande läsning.


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera