"Festen ordnar sig säkert, men med maten man äter varje dag finns det all anledning att vara riktigt noga." Men vi lever i en tid när vardagens matlagning, fylld av stimulerande
dofter och stigande aptit, har ersatts med torrt och jäktat pling från
mikrovågsugnen. Därför behövs en kokbok som Lena Katarina Swanbergs "Långsam mat och lugnare liv" bildsatt av Marita Jonsson. Båda två är bosatta på Gotland. Förutom recept på
god mat innehåller den även recept på ett gott liv. Boken är inte nyutkommen men jag tipsar om den ändå.
Att mat tar tid att
laga behöver inte betyda att man oavbrutet är bunden vid spisen. En
gryta exempelvis reder sig själv i timmar, liksom en deg som jäser.
Under tiden kan man läsa en saga för barnen, sätta på bra musik och
dansa lite, vifta med tårna eller bara sitta ned och njuta.
Börja
kokboksläsningen med drinken Bellini och avrunda mer än hundra sidor
senare med den fluffiga katrinplommonsufflén Däremellan finns beskrivningar på aptitretare,
värmande soppor, halvt bortglömda fiskrätter, inklusive laxpudding,
många goda fågelrätter samt bröd, pajer och patéer, grönt och annat som
kan ätas för sig eller som tillbehör. Smakrika kötträtter finns det gott
om, inte minst exotiskt kryddade grytor. Sjömansbiff, slottsstek och
rimmad oxbringa saknas inte heller. Och även en vanlig vardag finns det
tid för efterrätt. Här bjuds rabarberkaka, fruktsoppa, äppelkaka,
kolapaj och suffléer.
Boken innehåller också vackra och stämningsfulla bilder
samt berättelsen om livet i den lilla staden. Där man firar gökotta och
träffas i badklubben eller på konditorier, gärna sitter länge på ett
bokkafé och besöker torghandeln där man kan inhandla de bästa råvarorna
från traktens olika odlare. Där det finns tid till småprat i affären,
sjunga i kör, fixa en picknick, mötas och umgås och - äta - tillsammans!
Och det behöver inte ens vara julafton eller födelsedag utan en dag
mitt i veckan.
Grytor är så bra! Vill gärna besöka Gotland någon gång, vet att det är väldigt fint där.
SvaraRadera