En blogg som tipsar om aktuella böcker, kommenterar fenomen kring läsning. Här skriver jag om alla slag av böcker - lyrik, prosa och fakta i en salig blandning.
torsdag 18 maj 2017
En helt annan kung
I biografin " Furste av Norden" låter den unge (född 1985) historikern Erik Petersson oss möta Kristian II - kallad Tyrann - i ett helt nytt ljus, bortom Stockholms blodbad 1520 som han är illa beryktad för i Sverige.
Men Kristian har också en nordisk betydelse. Kristian står i en nordisk union som skakas om, vid randen till den nya tiden, och han är ung. 21 år gammal blir han ivägskickad av sin nyckfulle far för att lugna unionens västra delar, till Oslo och Bergen.
Han slits mellan de nordiska ärkebiskoparna, adeln i Skåne, på öarna och på Jylland, teokratin i Trondheim, östra Östersjöns fria bönder och, förstås, de mäktiga jordägarna i Mälardalen. Det är en internationell värld, där hela Europa spelar roll och blandar sig i.
Kristian var huvudfigur i den strid om Norden som kom att forma oss ända till i dag, fem hundra år senare. Men de som vann ville inte att vi ska få veta vad som gick förlorat. De hade alla skäl att dölja vad som hände. Utan att förstå de här omvälvande åren kan man luras att tro att historien är enklare och mer rätlinjig än vad den är. Men inget var givet och utstakat när ridån går upp för Erik Peterssons mest omfattande bok hitintills.
Han har tidigare skrivit om Vasasonen Karl IX och om drottning Kristina.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar