Min blogglista

torsdag 30 juli 2020

Brott i högländerna

De skotska högländerna är populära att använda i deckare och en som vet det är G. R. Halliday som föddes i Edinburgh men är i dag bosatt på landsbygden i Inverness i det skotska höglandet. Under uppväxten var han besatt av de olösta mysterier som hans far undersökte i sitt yrke, något som har fungeratsom inspiration till thrillerdebuten "Ut ur skuggorna".

    Som börjar med att sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll och efter att ha bytt några korta ord med sin pappa går han upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig åker i det skotska höglandet, med en rad djupa jack över ryggen och överkroppen egendomligt framåtlutad. 
    Kriminalkommissarie Monica Kennedy är tidigt på plats och redan när hon ser den sargade kroppen grips hon av en kuslig föraning om att hon här har att göra med en mördare som inte skördat sitt sista offer. Hon anar det värsta, men det finns samtidigt inget som kunnat förbereda henne på den vecka som väntar. 
     Parallellt med att Monica och hennes kollegor gör nya chockerande upptäckter försöker socialarbetaren Michael Bach desperat spåra upp en försvunnen klient. Den sjuttonårige Nichol Morgan har inte setts till på sju dagar och allt han lämnat efter sig är ett kryptiskt SMS. Och när Michael själv dras in i utredningen av mordet på Robert Wright blir han mer och mer övertygad om att Nichol gått samma öde till mötes. 


onsdag 29 juli 2020

Inte så vanlig

 Mattias Edvardsson har med "En helt vanlig familj" skrivit en spännande roman som skildrar varje förälders mardröm.Den handlar om tre människor som tror sig känna varandra men lever i olika världar. Och den fina linjen mellan rätt och fel, lögn och sanning. Frågan är hur långt du skulle gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn?
   Det är på ytan en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.
   Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.
   Edvardsson väljer att i tre olika delar följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände. Lika försåtligt skickligt byggd som hans senaste bok "Goda grannar" som kom i våras.

tisdag 28 juli 2020

Förfärande förtryck

   Afghansk-amerikanska Nadia Hashimis debutroman "Pärlan som sprängde sitt skal" är en brännande historia om maktlöshet, ödet och friheten att bestämma över sitt eget liv. Det här är en romandebut som gett eko över världen och som, kanhända, får människor att inse vilket vidrigt förtryck av kvinnor som pågår i Afghanistan.. 
   Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahima bli en "bacha posh", det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar.
   I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man. Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq.
   Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.


måndag 27 juli 2020

Trubbel i Devon

    "En sommar i Devon" av Lucy Diamond är en feelgoodroman med alla klassiska Diamond-ingredienser: familjetrubbel, kärlek och underbara miljöer.Hon har tidigare skrivit om Devon-miljöer och många kommer att känna igen sig.
  Det handlar om Shell Cottage som alltid har varit familjen Tarrants semestertillflykt. Huset vid havet i Devon har förgyllt deras somrar med strandlekar, grillfester och varma kvällar. Men den här sommaren kommer allt att förändras.
    Olivia har nyligen blivit änka, och efter sin makes död upptäcker hon något som får hennes liv att vändas upp och ner. Dottern Freya har en lyckad karriär som husläkare, men när hon begår ett misstag på jobbet ställs hennes framtid på spel. Och Olivias svärdotter Harriet ser fram emot en semester med maken Robert och tonårsdottern Molly, men det Harriet inte vet är att Robert bär på en hemlighet. Och det gör även Molly.
 Bäddat för trubbel i den mysiga miljön, alltså.

söndag 26 juli 2020

Godis för hästflickor

   Wilma Möller från Karleby är en hästintresserad ung kvinna pch därför är det helt logiskt att hennes debutroman för unga, "Allt att vinna", kretsar kring temat hästar.
   Nora ska tillbringa några veckor på galopptävling med sin älskade häst Kasimira. Med på tävlingarna är också bästa vännen Lydia, och tävlingsryttaren Leon med bruna och varma ögon. Allt pekar mot att det här blir de bästa veckorna på hela sommaren.
     Men redan en av de första kvällarna får Leon ett hotbrev och en av de favorittippade ryttarna försvinner. Någon är ute efter att sabotera tävlingarna, och denna någon är inte rädd för att använda våld ...
   "Allt att vinna" är en fartfylld berättelse som utspelar sig i den hierarkiska galoppmiljön och ger en fin inblick i den stora kärleken mellan människor och hästar. En roman som passar hästflickor i alla åldrar. Kul att någon tar sig an att skriva romaner för unga!

lördag 25 juli 2020

Ingen mild lärarinna

   "Lärarinnan" av Danny Wattin är en underhållande historia om en lärare som sätter barnens bästa före lag och moral, och är beredd att göra precis vad som helst för att hennes elever ska få den utbildning de förtjänar.En hejdlös berättelse i högt tempo rakt igenom.
    Elin Mild har återvänt hem efter några år som lärare utomlands och tvingas i brist på jobb och bostad att flytta in hos sina föräldrar. Det blir en förnedrande upplevelse. Och när hennes storebror under en hemsk familjemiddag hävdar att hon inte ens skulle klara sex månader som lärare i den svenska skolan får hon nog. Elin slår vad med honom om att hon inte bara kommer att klara det, utan dessutom överträffa alla hans förväntningar.Vad hon inte vet är att brorsan är chef för en friskola och han har sina planer.
   Men skolan visar sig vara mycket värre än Elin ens kunnat drömma om. Och vad som börjar som en kamp om ett klassrum förvandlas snart till ett regelrätt krig mot kränkta föräldrar, fega rektorer, maktfullkomliga politiker och lärarinnans egen familj. För alla påverkas de på ett eller annat sätt av Elin Mild och hennes egensinniga försök att styra upp en skola i fritt fall.
   Wattin är författare och journalist. Hans roman "Herr Isakowitz skatt" har hyllats av läsare runt om i Europa och lyfts fram som ett helt nytt sätt att berätta om Förintelsen.

torsdag 23 juli 2020

Ett nytt liv?

»Mamma jag var ju rädd för dig. Jag visste inte vem du hade blivit. Hur skulle jag någonsin ha kunnat säga det?«
  Urban har fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv, kanske som författare eller dokumentärfilmare. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod och hat, drar sig undan människorna och börjar odla ett säreget intresse för fågelägg. Han hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom tillbaka till livet, men hur ska han bli kvitt skulden över att han aldrig besvarade sin mammas brev?
   "Lugnet" är en roman om begär och hämnd i ett Stockholm på tröskeln till det nya millenniet. Det är Tomas Bannerheds första roman efter debuten med Korparna (2011) som belönades med Augustpriset och som nyligen filmatiserats.
  Detta är en roman som berör och som kommer läsaren nära. Bannerhed vet verkligen hur han ska nå ända in i hjärteroten.

tisdag 21 juli 2020

Över en avgrund

   "Resa över avgrunden" är Birgitta Lindqvists trettonde bok och den är självupplevd. Den handlar om chocken hon fick när maken sedan länge, Herman Lindqvist, valde bort henne för en yngre kvinna. Viss, namnen på aktörerna är utbytta och berättelsen kallas roman men handlingen är självupplevd. 
   Det är en berättelse om flykt och överlevnad. Vem är denna kvinna som en mörk vinternatt måste ställa livet mot väggen för att ge det en chans att visa henne att det trots allt är värt att leva? Trots skammen att inte kunna älska och att inte vara älskad. Och trots vetskapen att hon inte är den viktigaste personen för någon. Allra minst för sig själv.
      Hon flyr tomheten, packar sin väska och beger sig ut på en ensam och oförutsägbar resa över en avgrund, som hela tiden hotar henne. Men genom möten med människor lär hon sig att kärleken finns i många former och att livet är värt att leva. Hon finner glädje i detaljer och lär känna nya sidor av sig själv som öppnar för en större frihet.Och det viktiga, att hämnden hon så ofta planerar skulle drabba henne själv också.
   Hon berättar historien om att det en gång var en kvinna, som satt vid kanten av ett stup med sin bästa väninna, solen sken och deras ben dinglade över kanten. Plötsligt ställde väninnan en fråga:   "Om du måste kasta ner antingen din man eller dina barn i avgrunden, vad skulle du välja då?" "Jag skulle kasta ner barnen", svarade kvinnan.
      Så stark var hennes kärlek till mannen vid hennes sida, att hon var beredd att offra sina barn för hans skull. Så mycket större upplevde hon därför hans svek, när han lämnade henne för en annan kvinna...
       
  

måndag 20 juli 2020

I medeltidens Visby

 Med sin fjärde historiska spänningsroman tar sig Dick Harrison an en tid som han har stor kunskap om." Herrens år 1398" är en fängslande pusseldeckare och en levande skildring av hur senmedeltidens maktspel kunde te sig på Gotland.
   Det är Herrens år 1398 - korsfararnas och legoknektarnas tid. Kalmarunionen har nyligen grundats och på Gotland har Tyska orden landstigit med sin här och befriat befolkningen från de sjörövare som härskat på ön.
    Samma kväll som riddarna firar segern i Visby försvinner en av stadens viktigaste handelsmän. Ordensriddarnas betrodde spårhund, Thierry av Liège, får i uppdrag att utreda vad som hänt. Men Visby är en våldsam plats, där år av krig och pest skapat nöd och misstro, där många gör allt för att berika sig och där ingen går att lita på. Det som till en början ser ut som ett enkelt fall att lösa visar sig både svårare och farligare än Thierry trott.
    Medan han följer ledtrådarna som pekar mot välbärgade köpmän, fattiga gutar och in i svart- och gråbrödernas dunkla kloster håller någon ögonen på Thierry. Någon som inte kommer att sky några medel för att hindra att sanningen uppdagas.En pusseldeckare som tar sig efter en något seg start.


fredag 17 juli 2020

Tillbaka till Dimön

Herrgården på Dimön, en gång hem åt en stark sekt, står nu ödslig och övergiven.Mariette Lindstein tar i "Requiem på Dimön" upp berättartråden från trilogin om Dimön. Det är en fristående berättelse men de som läst hennes tidigare böcker känner igen sig.
 Två år har gått sedan den karismatiske sektledaren Franz Oswald offrade sin egen son för att rädda en ung kvinna, Julia Frisk, själv drabbades av en stroke. Återhämtningen har varit lång och mödosam men nu är han tillbaka och mer målmedveten än någonsin. Om det inte vore för de ovälkomna känslostormar han drabbas av ...
     Julia jobbar som redaktionsassistent på en modetidning och vill avancera. Så dyker hennes stora chans upp: Tidningen vill ha en intervju med Franz Oswald  och han vägrar låta sig intervjuas av någon annan än Julia. Trots att alla i hennes närhet avråder henne från att träffa Franz gör hon intervjun. När han berättar att han tänker återvända till Dimön och iscensätta ett experiment han kallar "Requiem" - dödsmässa - tar hennes nyfikenhet över. Och som vanligt när Franz Oswald är inblandad glider snart allt utom kontroll. En konstant krypande spänning som håller läsaren fast till sista sidan.

torsdag 16 juli 2020

Skriver bra om klass

 I sin andra roman, "Marina Bellezza" skildrar Silvia Avallone den generation som växer upp i efterdyningarna av Berlusconis Italien och som kastats ut i ett samhälle utan förutsättningar till ett värdigt liv.
    En avfolkad småstad i norra Italien, omgiven av nedlagda fabriker som i debutromanen "Stål". Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot regionen. Husen står tomma, butikerna är stängda och Italiens ungdomar föredrar att bygga sin framtid långt härifrån.
    Marina är tjugotvå och slående vacker. Hon använder sitt utseende till att söka den uppmärksamhet hon aldrig har fått av sina föräldrar. Hon vill vara en Lady Gaga, en Rihanna, och drömmer om att resa till USA och vara med i X-factor.
    Andrea arbetar deltid på biblioteket, men längtar efter ett enklare liv närmare naturen. Föräldrarna tycker att han är misslyckad och jämför honom ständigt med brodern som är forskare i USA.
Trots sina olikheter inleder Marina och Andrea en relation. De förenas i sin strävan att förändra sina livsvillkor, men deras drömmar ser olika ut. Det är en fyllig berättelse om kris, modernitet och tradition, om generationsklyftor och glappet mellan stad och landsbygd.
   Sitter och undrar var liknande romaner finns i nordisk litteratur. De unga författarna hos oss
är bestämt mer intresserade av att skåda inåt än att ta livtag på samhället som Avallone gör.

onsdag 15 juli 2020

En skicklig väv

Gränsen mellan det förflutna och framtiden suddas ut i Robert Harris thriller "Den andra sömnen". Harris älskar ju att förlägga sina berättelser till andra historiska epoker, här är det det sena 1400-talets England som manas fram.
   Den unge prästen Christopher Fairfax har skickats till den avlägsna byn Addicott St George för att hålla i begravningen av byns präst, fader Lacy. Området är fullt av artefakter från det förflutna, mynt, glasfragment, människoben, som fader Lacy samlat på.
  Men ledde hans besatthet av det förgångna till hans död? Fairfax är fast besluten att ta reda på sanningen. Under de kommande sex dagarna kommer allt han trott, om sig själv och sin världs historia, att ställas på sin spets.
   "Den andra sömnen" undersöker utan att ta fram pekpinnar den moderna civilisationens oundvikliga framfart mot undergången. Med sin berättarförmåga och sina ingående karaktärsteckningar skapar Harris med dystopisk skärpa en postapokalyptisk thriller som manar till eftertanke.

tisdag 14 juli 2020

Skrämmande tider

Jag lovar er, det är mycket värre än ni tror.
   Med den ödesmättade meningen inledde David Wallace-Wells sin artikel ”Den obeboeliga planeten” som snabbt blev den mest lästa i New York Magazines historia.
    I boken, som bygger ut artikelns teser, försöker han ge en sannare bild av klimatförändringarnas förödande konsekvenser, i polemik mot det önsketänkande som velat tona ner efterverkningarna.
   "Den obeboeliga planeten" har hyllats av kritikerkåren som ”den mest omskakande bok jag någonsin läst” stod det i The New York Times – och legat på den amerikanska bestseller-listan:        
     Detta är en djupverkande bok som på en och samma gång gör läsaren livrädd och hoppfull inför framtiden.Och visst, det finns de som tycker att vi har haft nog av elände nu och som v
ill att "allt ska bli som vanligt" med sorglöst konsumerande. Men så kommer det inte att bli, planeten mår alltför dåligt av våra uttag, det är bara att inse.

måndag 13 juli 2020

En svag tvåa

Del två i Åsa Hellbergs serien om lyxhotellet Flanagans i London har kommit. Första delen, "Välkommen till Flanagans" utspelade sig på 1960-talet . Nu är det 80-tal och vännerna Elinor och Emma har offrat allt för att Flanagans ska förbli framgångsrikt. Men priset har varit högt.
    De hemligheter som länge varit väl begravda
under lager av skuld och skam hotar nu att avslöjas. Hur stark är deras vänskap? Och kommer hotellet att överleva om sanningen om ägarna avslöjas?
   Frankie är Emmas 22-åriga dotter, en karismatisk ung kvinna som hatar sin mamma. Emma kämpar för att komma henne nära, men såren är kanske för djupa. Billie älskar sin mamma Elinor, ändå får kraven på perfektion henne att flytta till Uppsala.
   Samtidigt som 1980-talet når sin kulmen tar intrigerna på Londons mesta lyxhotell ny fart.
   Trots ambitionen att berätta en "familjesaga" blir jag besviken. Karaktärerna lever inte utan beter sig ologiskt. Och så fläskar författaren på med erotik, massor av erotik så att det blir en ketchupeffekt som liksom döljer allt annat. Måste säga att jag blev besviken, bättre än så här kan Hellberg ju.

söndag 12 juli 2020

Gamla hemligheter i dagen

Om livets stora frågor, som kärleken till böcker, motgångar i livet och om att hitta sig själv handlar Phaedra Patricks roman "I hjärtats bibliotek". Det är författaren som skrev romanen ”Arthur Peppers diskreta charm” som skrivit.
   Det handlar om Martha Storm, som ångrar att hon aldrig skaffade familj. Hon är drygt 40 och saknar kraft att ta tag i sitt liv. Hon älskar att läsa och skriva, men vikariatet på biblioteket är osäkert.   
    En dag får hon så ett mystiskt paket med posten. Det innehåller en hälsning från hennes mormor. Men mormor Zelda har varit död sedan länge.
    Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen, men när hon börjar nysta i det förflutna upptäcker hon familjehemligheter som kommer att förändra hennes liv.
Och alla i hennes närhet är inte förtjusta i tanken på att gamla hemligheter ska väckas till liv.

fredag 10 juli 2020

Mörker över Skottland

   Stuart MacBride är skotte, förstås, och har en lång rad kriminalromaner bakom sig och är mångfaldigt prisbelönad. Vill man ha en bok som varar länge, nästan 700 sidor, är "Ett dödligt mörker" ett bra val, om man gillar mörka berättelser från isolerade platser.
   Kriminalassistent Callum MacGregor hade en lovande karriär framför sig tills han begick ett ödesdigert misstag. Nu är han fast på avdelningendär alla poliser hamnar när de gjort bort sig men inte kan avskedas, och han lär inte få chansen att delta i någon stor mordutredning igen.
  Men när en mumifierad kropp hittas på en soptipp i Oldcastle får han i uppdrag att ta reda på vilket museum den stulits från. Snart inser han att det finns en koppling till de tre unga män som nyligen försvunnit. Av en tillfällighet har han tilldelats ett fall som kommer bli det största någonsin.
    Berättartonen är personlig och mitt i allt det dystra glimmar det till av humor, bra miljöskildringar finns också här.

onsdag 8 juli 2020

Hemligheter i dagen

"Bekännelsen" är Jessie Burtons tredje roman. Hennes första roman Miniatyrmakaren gjorde enorm succé och blev snabbt 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman. Boken gjordes även till en miniserie av BBC. Hennes andra roman Musan hyllades av både kritiker och läsare världen över och nu är det dags för roman nummer tre.
   I Hampstead Heath, London, 1980. Elise Morceau träffar Constance Holden och blir som förtrollad. Connie är vågad och förförisk, en framgångsrik författare vars bok ska filmatiseras i Hollywood. Elise följer med Connie till Los Angeles, en stad full av grandiosa drömmar. 
     Medan Connie stortrivs i den elektriska nya världen, där alla siktar mot stjärnorna och där ingen riktigt talar sanning, har Elise svårt att hitta sin plats. Och när hon under en fest råkar höra en konversation som kastar saker över ända, fattar hon ett beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid. 
    Vi förflyttas så till London 2017. Rose Simmons söker efter svar om sin mamma, som försvann spårlöst när Rose var spädbarn. När hon får veta att den sista person som träffade henne var Constance Holden  beslutar sig Rose för att söka upp Holden, på jakt efter en bekännelse.
   Underhållande och spännande roman med hög brittisk mysighetsfaktor. Finns nu i pocket också.


tisdag 7 juli 2020

Till Toves ö

I trettio år var Klovharun längst ute i Pellinge skärgård författaren och multikonstnären Tove Janssons och grafikern och konstnären Tuulikki Pietiläs sommarhem.
    Här levde och arbetade de, i en enkel stuga med fönster åt alla väderstreck, ett för de stora stormarna och ett för månens spegling i gloet, ett för berget med mossa och stensöta och ett mot norr för att se vad som kommer åkande och hinna vänja sig . Ön finns med i många av Toves böcker, både i de om Mumintrollen men också i hennes vuxenböcker. Ön var en viktig del av livet.
   I "Anteckningar från en ö" återvänder Tove Jansson till livet på ön, från de första årens mödosamma men lustfyllda husbygge till den sista sommarens uppbrott. Tuulikki Pietiläs känsliga laveringar och akvatinter från Klovharun bildar en helhet med texten.  Detta är, precis som "Sommarboken" en man återvänder till sommar efter sommar för den fångar sommarens essens.Dessutom är det en mycket vacker bok.
   Den nya upplagan har formgivits av Tove Janssons brorsbarnbarn James Zambra.

måndag 6 juli 2020

Häxor i Älvdalen

" Oväsen i Älvdalen" av Annika Andebark  bygger på historiska fakta och autentiska minnesanteckningar från trolldomsprocesserna. Boken är första delen i serien Eldarna där Andebark på ett trovärdigt sätt skildrar båda sidor av processerna och ställer frågan: Hur kunde det hända?
  Året är 1668. Den lilla socknen Älvdalen står på randen till vad som kommer att bli Sveriges största häxprocesser. Det viskas om trollkonor och snart sprids ryktet som en löpeld om att Gertrud har gått på vatten.
     Länsmannen har mycket att bevisa efter sina tidigare misslyckade försök att få fast trollkonorna. Efter månader av förhör erkänner Gertrud till slut att hon har farit till Blåkulla och det dröjer inte länge förrän fler kvinnor ställs inför samma anklagelser. Om de döms väntar bålet.
    Annika Andebark  bor idag i både Ystad och Billesholm när hon inte befinner sig i Älvdalen. Efter juristexamen i Lund 1992 var hon tingsnotarie vid Kristianstads tingsrätt . Intresset för trolldomsprocesserna väcktes samma år. I dag driver Annika bloggen www.andebark.se. Genom sidan www.trollkona.
se blir researchen om trolldomsprocesserna tillgänglig för alla.

lördag 4 juli 2020

En matthandlares död

   "Matthandlare Olssons död" är Karin Wahlbergs sjunde bok om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru Veronika Lundborg, överläkare på Oskarshamns lasarett. Boken kom ut 2009 men finns nu i fräsch pocketversion.
   Boken börjar med att en man sitter på däcket på en färja utanför Istanbul. Han lutar sig mot relingen och njuter av de varma vindarna. Han är en lagom rund man i sina bästa år och han är inte beredd på att dö. Carl-Ivar Olsson, den vänlige och snart pensionsfärdig matthandlaren i Oskarshamn, vem skulle vilja mörda honom? Blev han rånmördad eller ligger det något mer intrikat motiv bakom hans tragiska död?
    Det brutala mordet på en svensk matthandlare på affärsresa i Turkiet blir upptakten till en historia om en okänd dotter, en exklusiv matta och om den vardag och de drömmar som människorna vi möter under berättelsens gång både brottas med och hämtar kraft ur för att hantera den onda bråda död som drabbat dem.
    Kriminalkommissarie Claes Claesson som är nybliven tvåbarnsfar och borde vara hemma och ta hand om sin växande familj när han brådstörtat tvingas iväg till Istanbul för att gräva i en mördad matthandlares förflutna. Eller tvingas och tvingas, Turkiet har han alltid varit nyfiken på, men det dåliga samvetet gnager. Överläkare Veronica Lundborg tackar visserligen sin lyckliga stjärna för att förlossningen gick vägen den här gången också, och visst unnar hon Claes en spännande utlandsresa, men lite tungt är det ändå att vara nyförlöst och ensam hemma med två småflickor.

fredag 3 juli 2020

Den ljuva hämnden

Uppföljaren till Camilla Läckbergs "En bur av guld" är här, "Vingar av silver" heter den och är, precis som den första boken om Faye ett hämnddrama om svek, upprättelse och systerskap.
   För just när Faye trodde allt var över hotas hennes tillvaro igen. Hon har byggt upp ett liv utomlands, exmaken Jack sitter i fängelse och hennes företag Revenge skördar stora framgångar. Men när Revenge ska lanseras i USA dyker det plötsligt upp ett allvarligt hot mot bolaget och Faye tvingas återvända till Stockholm.
     Med hjälp av en handplockad grupp kvinnor kämpar hon för att rädda det som är hennes - och för att rädda sig själv och dem hon älskar.
   Första delen i serien om Faye blev inte bara en av 2019 års största succéer i Sverige utan även en stor framgång internationellt.Läckberg tar upp tråden från Sidney Sheldon som så vällustigt beskrev hämndlystna kvinnor. Underhållande och om en aktuell nutid där pengar betyder nästan allt, en underhållande bok för hängmattan om nu någon använder sådan...

torsdag 2 juli 2020

Dotters berättelse

Armando Lucas Correa är en flerfaldigt prisbelönt författare och journalist. Han föddes 1959 i Guantanamo, Kuba, men är numera bosatt i New York där han är redaktör för People en español, USA:s största spanskspråkiga tidning. Hans roman "Den tyska flickan" blev en stor internationell succéoch nu kommer "Dotterns berättelse" som pendlar mellan nu- och dåtid.Det är en hjärtskärande historia om kärlek, överlevnad och hopp, baserad på verkliga händelser och beskriver ett av de mest brutala av nazisternas dåd, massakern i den pittoreska franska byn Oradour-sur-Glane.
    New York City, 2015 - åttioåriga Elise Duval har bott i USA sedan hon kom från Frankrike som barn, strax efter andra världskriget. När en okänd kvinna plötsligt dyker upp med ett antal brev, skrivna av Elises mor på tyska under kriget, skakas hennes liv i grunden. Sakta men säkert börjar helt sekels hemligheter veckla ut sig.
   I Berlin, 1939: Amanda Sternberg, bokhandelsägare och nybliven änka, flyr Nazityskland tillsammans med sina två döttrar, men när hon anländer till Haute-Vienne har hon bara en dotter kvar. Och deras frihet blir flyktig, Amanda och dottern fångas snart in och tas till ett koncentrationsläger. Det är romanens ramar.