Min blogglista

torsdag 19 juli 2018

Bevingad intelligens

Vilken intelligens gör att en fågel kan hitta vägen till en plats tusentals kilometer bort, där den aldrig varit förut?  Eller att med precision härma sångerna från hundratals andra arter? Och hur kommer de ihåg exakt var de gömt sina frön, flera månader tidigare?
   Det är några av frågorna som den amerikanska vetenskapsjournalisten och författaren Jennifer Ackerman funderar på när hon i boken "Bevingad intelligens - i huvudet på en fågel" tar  med läsaren på en storslagen resa genom fågelsinnet. Hon besöker forskare och fåglar i såväl Nya Kaledoniens djungel som i sin egen trädgård, och berättar om de allra senaste rönen om kråkor, duvor, sparvar och många fler. Gamla sanningar ställs på ända, och en sak blir tydlig: Fåglarna är mycket smartare än vad vi länge har trott.
   Det som gör boken så underhållande och läsvärd är att författaren delar med sig av sina egna minnen och tankar. En av årets absolut bästa fackböcker som visar att det finns en helt annan värld av intelligens där ute. Helt oberoende av den mänskliga och helt annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar