Min blogglista

lördag 21 juli 2018

Riktig skärgårdsroman

   Apropå klassiker så har jag hittat en klassisk skärgårdsroman idag, "Rosen på Tistelön" som är ett ödesdrama, en äventyrsroman och kärleksskildring på samma gång och brukar betraktas som mästerverket i Emelie Flygare-Carléns produktion. Hon föddes i Strömstad 1807 och dog i Stockholm 1892 och är sorgligt förbisedd som författare.
   Dramat börjar en stormig natt är smugglaren Håkan Haraldsson från Tistelön i den bohusländska skärgården ute med sina två söner för att föra en last med siden till fastlandet. När deras båt prejas av en tulljakt ser de bara en utväg och dödar hela besättningen. Detta brott bildar sedan en mörk bakgrundston till allt som händer.
Temat är klassiskt: brottet som man försöker dölja, men där händelse efter händelse gör att de inblandade hela tiden drivs fram mot det obönhörliga, att brottet till slut kommer att avslöjas. Rosen på Tistelön, så kallas den unga Gabriella för sin skönhets skull, och hon är helt ovetande om det brott som begåtts. Två andra i berättelsen, som också är oskyldiga, vet vilka mördarna är, men vill och  kan inte avslöja dem. En av mördarna har svåra skuldkänslor och beslutar sig för att resten av livet leva ett hederligt liv och så långt det är möjligt, i hemlighet, gottgöra de familjer som drabbats på grund av mordet.


1 kommentar: