Min blogglista

fredag 22 maj 2020

Elins europeiska liv

   I februari 1921 var Elin Wägner en medelålders kvinna som tog tåget till äventyren, politiken och kärleken. Hon fann alltsammans. Men sedan gick det mesta förlorat.Om Elins fyra europeiska år skriver författaren Pär Wirtén i "Europa, ständigt detta Europa". Med det är Elin dubbelaktuell denna vår, för några veckor sedan kom Ulrika Knutsons biografi över Wägner.
   Så under fyra år på 1920-talet reste Elin Wägner i Europa. Hon drogs in i en av dåtidens mest infekterade konflikter, den mellan Frankrike och Tyskland i Rhenlandet och Ruhrområdet. Europas framtid stod på spel. I Mannheim träffade hon en tysk nationalist, som blev hennes kanske enda lyckliga kärlekshistoria. Hon var pacifist. Han blev under tiden indragen i våldsamma attentat. En del kallade honom bandit och terrorist...
   Under sina resor tog Elin Wägner språnget från att vara en av Sveriges mest kända författare  till att också bli en betydelsefull intellektuell. Hon undersökte internationalismens, fredspolitikens och feminismens innebörder och hon tog ställning för ett Europas förenta stater. Hon befann sig mitt i det bortglömda 1920-talets politiska strömvirvlar. Osedvanligt aktuell men inte okontroversiell.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar