Min blogglista

måndag 11 maj 2020

En osynlig farmor

Prinsessan Christina fick aldrig lära känna sin farmor. Kronprinsessan Margareta, Gustaf VI Adolfs första fru som dog bara 38 år gammal för exakt 100 år sedan, höggravid med sitt sjätte barn.
    Hon lämnade inte bara familjen i förlamande sorg – hon sörjdes av ett helt folk. Och varför blev det så tyst efter henne sen ?
    Prinsessan Christina har sökt i de privata familjearkiven efter svar. Hon har gått igenom brev,  fotoalbum och dokument och rest till sin kusin, drottning Margrethe i Danmark för att få veta mer.
    I "Hon kallades Daisy" ger hon liv och färg åt en öppen och mångsidigt begåvad brittisk prinsessa, barnbarn till drottning Victoria, som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo 1905, kallades solstrålen på Stockholms slott och tonar fram som den första moderna kungligheten i Sverige.
   Om hennes stora intresse för trädgård, där skånska Sofiero är hennes skapelse, hennes syn på barnuppostran, hennes sportintresse och mycket mer kan man läsa i den här vackra boken som har många fina fotografier, många av dem har inte visats förut.
  Man behöver inte vara rojalist för att läsa om denna modiga och nyfikna unga kvinna som fick ett alldeles för kort liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar