Min blogglista

söndag 17 maj 2020

En oväntad städerska

    Hon kallas en av de mest spännande nya rösterna i amerikansk litteratur, Jen Beagin. Nu kommer på svenska  hennes debutroman ”Dammsuga i mörker”.
Efter en våldtäkt i tidiga tonår adopterades Mona bort  till en skötsam och religiös kvinna i Massachusetts. Som vuxen kan hon allt om fläckborttagning, polering, dammsugarmärken och rensning av andras snusk. 
   Men Mona är också hemligen intellektuell och “konstnärlig” på sitt eget gränslösa sätt. Hon roar sig ofta med att snoka i sina kunders garderober och lådor och fotograferar sig själv när hon vräker sig i deras dyra möbler, naken bland konstverk och skulpturer eller nonchalant halvklädd i deras flotta kläder, märkesskor och smycken.. Och vad gör man med ett stökigt förflutet som också behöver städas upp? Mona är tjugosex år och är städerska i New Mexico. Hon flyttade dit mest på grund av sitt ex, en avdankad knarkare som lystrar till namnet Mr. Disgusting och hennes liv har sedan dess inte gått riktigt som planerat. Till exempel – hon har en ny dålig pojkvän som dessutom råkar vara gift med en av Monas klienter.
   En respektlös och rolig roman om en tjej som inte är rädd för klassgränser. Språket är emellanåt väldigt rakt på sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar