Min blogglista

lördag 23 maj 2020

I Tullias värld

 Utifrån sitt intresse för antiken skriver Kerstin Ekman i "Tullias värld" fram en ung kvinnas liv och värld, i en rik och ömsint bok med skönlitterära och personliga inslag.
   Cicero, vältalare, politiker och intrigör på Julius Caesars tid
, är far till Tullia och hon är den sköra tråden i berättelsen. Fadern nämner henne i sina brev, vi vet att hon var gift två gånger och födde två barn. Men om henne som person visste Ekman ingenting i skolan och inte på universitetet. Om man ville ha reda på något om de kvinnor som levde under de stora männens tid så måste man läsa om de stora männen. Det fanns inget annat sätt.
    Egentligen har vi nästan ingen kunskap om kvinnornas tankar och känslor förrän de själva börjar berätta om dem. Det skulle dröja mycket länge. Vem Tullia innerst var får vi aldrig veta.Ekman har fyllt ut sin essä genom att skriva detaljerat om skalderna på Tullias tid och hue de skildrade naturen. Och naturen är, som alla som läser Ekman vet, mycket viktig för henne.
   Men vänta er inga avslöjanden om Tullia här, hennes röst är reducerad till viskningar. Och bysten på omslaget föreställer inte Tullia...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar