Min blogglista

onsdag 27 maj 2020

Roman att sluka


   Isabella Hammads debutroman "Parisaren" har en ovanlig hjälte. Midath Kamal är palestinier och vill studera medicin. På de drygt 500 sidorna får man vandra i hns spår. Det är berättelsen om en ung palestiniers upptäckt av ett Europa som inte längre existerar. Midhat är en ung man från Nablus i Palestina. Det är i början av 1900-talet, efter första världskriget, och han skickas till Montpellier i Frankrike, för att läsa medicin och upplever genast kulturkrockar och politiska oroligheter.
     I Montpellier blir Midhat förälskad i en ung kvinna, men när han får reda på en förödande hemlighet lämnar han henne och staden och reser till Paris. Vi får även följa Midhat tillbaka till Palestina, som just då står under brittiskt mandat, där han försöker bygga upp ett nytt liv och glömma sitt livs stora kärlek Jeanette.
   Det här är en medryckande episk roman om kärlek, politik, klass, krig och identitet och Midhat är en pålitlig
vän att vandra genom boksidorna med." Parisaren" blåser liv i en avgörande period i Palestinas historia genom en ung mans resor och romanser, från studierna i Frankrike under första världskriget till återkomsten till Palestina, i startskottet för landets kamp för självständighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar