Min blogglista

måndag 4 maj 2020

Skrämmande aktuell

 Det börjar med att råttorna bär sig underligt åt och dör i stort antal. Med råttorna kommer pesten till Oran i Algeriet, som blir en stad i belägrings
tillstånd. Isolerade från omvärlden är invånarna utlämnade åt varandra och åt skräcken. Den beskriver hur en liten grupp vänner, med läkaren Bernard Rieux i spetsen, tar upp kampen mot pestens härjningar; mot lidande och död.
   Albert Camus roman "Pesten" från 1947 är skrämmande aktuell idag även om det inte är speciellt uppmuntrande läsning. Camus skrev romanen under världskrigets sista år och de fasor han sett är inte mindre skrämmande än epidemin. Romanen kom på svenska 1948 och är idag en bok med klassikerstatus.
    Camus skildring av det sega motståndet mot lidande och död är en ständigt aktuell berättelse om människans förhållande till det onda; om underkastelse och feghet, om ansvar och mod, och om solidariteten som en revolt mot tillvarons meningslöshet. "Pesten" är nog Nobelpristagaren Camus största roman och ett av den moderna litteraturens mest betydande verk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar