Min blogglista

måndag 2 juli 2018

Vargas och det okända

 Fred Vargas född i Paris, är Frankrikes okrönta deckardrottning och dessutom historiker och arkeolog och  har översatts till ett stort antal språk och sålt flera miljoner böcker världen över. Men det som verkligen ger hennes kriminalromaner en extra dimension är personteckningen och den närmast respektlösa frihet hon tar sig genom att göra dem inte bara till originella individer utan till renodlade original. Hon rör sig skickligt mellan karikatyr och intagande egensinnighet.
    Det börjar nog så beskedligt med att kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg förväntar sig en lugn tredagarskonferens i London. Men så dyker det upp ett stort antal skor, arrangerade i en ordentlig rad, utanför den gamla barocka kyrkogården Highgate Cemetary.
    Det hade inte varit så konstigt om det inte funnits avhuggna fötter kvar i skorna.
  Återkommen till Paris  hamnar Adamsberg i en utredning av ett bestialiskt mord i en finare förort. Därifrån leder de vindlande spåren vidare mot en gammal legend om vampyrer och vampyrjägare, och mot en okänd kontinent där ingenting längre är som man trodde.
    En sak är säker, Vargas har alltid intressanta infallsvinklar och saker att lära ut.Har ni inte läst henne än, så gör det.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar