En blogg som tipsar om aktuella böcker, kommenterar fenomen kring läsning. Här skriver jag om alla slag av böcker - lyrik, prosa och fakta i en salig blandning.
Min blogglista
onsdag 30 juni 2021
Kriminella Gotland!
Har just läst Mari Jungstedts senaste bok om brott på Gotland, "Där sista lampan lyser". Det är den 16:e boken i serien om Anders Knutas. En riktig slitvarg i det fiktiva.
Sen började jag fundera på varför Gotland är ett sånt paradis att använda som brottsplats. Anna Jansson har tagit många av daga i sina Maria Wern-deckare och Marianne Cedervall har sällat sig till skaran plus många fler. Kanske det är ömiljön, den begränsade, som lockar. Och förstås naturen och Visbys charm. Helt klart är att deckarförfattarna lätt skule fylla en kyrkogård med sina fiktiva offer.
I den nu aktuella boken börjar det med att två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar vid öns sydspets.De är som uppslukade av jorden. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband.Och det visar sig vara en samlare som ingen misstänkt.
Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jacobsson får ett svårgrt fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet. Ibland blir det kanske väl mycket om det privata här men annars är det en stilfull gåta som Jungstedt vecklar ut.
måndag 28 juni 2021
Tredje Blix & Ramm
De två norska deckarförfattarna Jörn Lier Horst och Thomas Enger har kommit ut med del tre av serien om poliserna Blix och Ramm. "Slagsida" heter den och duons böcker är också efterfrågade internationellt. De tidigare böckerna har titlarna "Nollpunkt" och "Röridå". De kan alla tre mycket väl läsas som fristående berättelser.
I "Slagsida" har utredaren Sofia Kovic funnit samband mellan flera mord och dödsfall i Oslo under det senaste året. Hennes senaste upptäckt får henne att försöka få tag i sin chef, Alexander
Blix, utan att ännu involvera fler kollegor inom poliskåren.
Men innan Blix hinner ringa tillbaka skjuts Kovic till döds i sin lägenhet. Och en trappa upp är Blix egen dotter, Iselin, nära att bli gärningsmannens nästa offer. Fyra dagar senare befinner sig Alexander Blix och journalisten Emma Ramm under polisförhör. Blix har skjutit och dödat en man och Ramm såg det hända.
Den här duon vet hur man sätter ihop en intrig på ett övertygande vis och spänningen håss uppe rakt igenom berättelsen.
lördag 26 juni 2021
En giftig debut
Det verkar som om 1700-talsromaner bara ramlar över mig Senast i raden är debutanten Sarah Penner med "Giftmakerskan". En glömd historia om ett hemligt kvinnligt nätverk.Romanen är skriven på två tidsplan, dels det sena 1700-talet dels nutid.
Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London - i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste registreras i apotekets böcker.
I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien vid Themsens strand. Hon börjar gräva i det förflutna och sakta kommer sanningen kring de mystiska apoteksmorden fram. En genmtänkt och vass debut och hon är medlem i ett historiskt romansällskap och Women's Fiction Writers Association så säkert fprtsätter hon med sitt krimineella hantverk.
torsdag 24 juni 2021
En gåta gömd på Pestön
Göteborg 1925. Marie Hermansons "Pestön" är en historisk roman i Göteborgsmiljö och en fristående fortsättning på Marie Hermansons senaste bok, "Den stora utställningen". I huvudrollerna återfinns den lite tövlige polisen Nils Gunnarsson och smarta journalisten Ellen Grönblad.
Överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad vid Säveån. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön.
Ön Bronsholmen fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu och varför har stationen full bemanning fast den är stängd? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad som ger sig in på en farlig spaning.
Jag tycker om Hermansons berättarstil. Det är inte direkt deckare skriven efter given mall. Men som i många av henes tidigare romaner fins en gåta gömd i berättelsen, så också här. Den har att göra med spritsmuggling och med en brottsling som håller Pestön för sitt eget rike. Att börja snoka i det är bokstavligt talat livsfarligt.
Om ni har tröttnat standarddeckare så läs den här. Skildringen av utskärgår är dessutom lysande och människorna är människor, inte typer.
tisdag 22 juni 2021
Roman som griper tag
Det finns många som älskar historiska romaner och det gör jag med. Därför blir man glad när man upptäcker ett nytt och lovande namn. Som engelskan Ruth Druart som debuterar med "Sista natten i Paris". Handlingel pendlar mellan 1944 och det ockuperade Paris och 1953 där en av huvudpersonerna har börjat ett nytt liv. Men skuggorn från då hinner ifatt honom.
Paris 1944. En ung kvinnas framtid slits ifrån henne på ett ögonblick. Hopföst på ett tåg på väg mot Auschwitz, handlar hon i desperation. Hon kastar det allra dyrbaraste hon har i armarna på en främling. Allt hon har kvar nu är hoppet.Jean-Luc arbetar id järnvägen och ser hur överfulla tåg med förtvivlade människor ombord skickas österut, mot den slutliga lösningen.
Santa Cruz 1953 och Jean-Luc trodde att de hade lämnat allt bakom sig. Ärret som löper över hans ansikte är ett litet pris att betala för att ha överlevt fasorna i det ockuperade Paris. Nu har han ett nytt liv i Kalifornien, med sin familj som han älskar över allt annat. Han hade aldrig trott att det förflutna skulle komma ifatt dem. Men en dag står två män utanför hans dörr.
Det är ett starkt porträtt av andra världskrigets brutalitet och av kärlekens uthållighet.En vacker och gripande roman som lockar fram tårarna när man begrundar mänsklig dårskap och vilka konsekvenser de får.
söndag 20 juni 2021
En skola i skogen
"Skolan" är Karin Wiks debutroman och miljön är suggestiv, en isolerad internatskola och två mördade elever.
Djupt inne i granskogen ligger Axelsons, en prestigefylld internatskola där traditioner och lojalitet är viktigare än allt annat. Har vi hört om sådana miljöer förut? En av skolans före detta elever är Ida Rossi, en gång framgångsrik kriminalreporter som efter ett sammanbrott har gått in i ett tablettmissbruk.
När två av Axelsons elever hittas brutalt mördade skickas Ida mot sin vilja tillbaka till skolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan möts hon av tystnad och misstänksamhet, och både ledningen och eleverna verkar vara mer intresserade av att vårda traditioner än att söka sanningen bakom morden. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna minnen allt medan en dubbelmördare går fri. En intressant debut med bra miljöskildringar och karaktärer man minns. Det kommer säkert mer!
fredag 18 juni 2021
Åter till Bullholmen
Christoffer Holst har i all tysthet skrivit en rad underhållande berättelser som blandar mys och brott."Gröna, sköna vårvindar" är han fjärde rpman om Cilla Storm och Holst hävdar att detta är den sista romanen i den serien. Synd i så fall.
Det är maj och kriminalreporter Cilla Storm trivs med livet, även om hon är osäker på vad nästa steg för henne och pojkvännen Adam är. Ska hon, den inbitna söderbon, ta steget och flytta till Adam i vasastan... Bästisen Zacke är det dock värre med, han har tillfälligt separerat från Jonathan och får låna Cillas kolonistuga på Bullholmen för att vila upp sig.
På samma ö befinner sig mat- och vinprofilen Julia som håller på att färdigställa sin bok. Men en kväll när hon viakikare betraktar livet i huset på andra sidan viken blir hon vittne till något hemskt. Något som visar sig ha rötter i ett femtio år gammalt, olöst mord ...
Naturligtvis håller Cilla på och snokar i det gamla mordet för inslag i sin mordpod....
onsdag 16 juni 2021
Dystopisk debutroman
Camilla Sten levererar i sin debut "En annan gryning" en laddad dystopi i högt tempo, en litterär action. Samtidigt lyckas hon pricka in samtiden med exakt gehör.
"En annan gryning" utspelar sig i en nära framtid där ett främlingsfientligt parti fått regeringsmakten. Det är en roman om rädsla och rasism, men också om de som vågar stå upp emot hatet. Men framför allt är det en roman om Sverige, ett isande kallt Sverige som kanske är närmare än vi tror.
Har läst Stens mer skräckbetonade "Staden" och "Arvtagaren" men den här hade jag missat.
Den handlarom Isa, som vet hur man ska vara. Man håller huvudet nere. Man håller käften. Man drar ingen uppmärksamhet till sig. Kanske var det annorlunda en gång i tiden, men det spelar ingen roll nu. Isa kan spelreglerna.
Om nätterna är sanningen en annan. Om nätterna gör Isa och hennes vänner uppror i det tysta. Genom att hacka partibloggar och sprida flygblad med olaglig antiregeringspropaganda försöker de göra sina röster hörda. Men polisen är dem hack i häl, och när en anonym bloggare säger sig ha information som skulle kunna störta regeringen måste de bestämma en gång för alla hur mycket de egentligen är villiga att offra. Och hur mycket det är värt att inte behöva hålla käften.Se där sådant som man har som vardag nu i Belarus.
tisdag 15 juni 2021
Kellgren får nytt liv
För några veckor sedan skrev jag om Carina Burmans nya roman, "God natt, Madame". En charmig berättelse om det sena 1700-talets Stockholm och där handlingen kretsar krinLotta vpn Stapelmohr och hennes vänner, bland dem skalden Bellman. Eftersom jag tyckte mycket om den så ville jag läsa mer om tiden och kom ihåg att Burman tidigare har skrivit om perioden, i debutromanen "Min salig bror Jean Hendrich" som kom ut 1993. Den handlar om skalden och förföraren Johan Henric Kellgren, som var bara 43 år gammal när han dog i Stockholm i april 1795.
Burman skildrar Kellgren ur två olika vinklar. Dels hans några år äldre bror, prosten Johan Kiellgren som påbörjar en levnadsteckning över brodern och det gör också älskarinnan Hedda Falk. Genom dessa skildringar får man följa poetens och upplysningsmannen Kellgrens väg från prästhemmet i Västergötland via studierna i Åbo till Gustaf III:s hov där han gjorde raketkarriär och rörde sig i de högsta kretsar och var en av medlemmarna i den nygrundade Akademien. Men snabbt vänder ödet upp och ner på allting och det som glittrar och glimmar blir till stoft och aska. Som Lotta von Stapemorhs suckar "Sorg och gråt och elände blev det. Och vi som var så muntra".
Romanen om Kjellgren finns i pocket eller så hittar man den på biblioteket.
Nu tror jag att det blir omläsning av Burmans deckare om den egensinniga detektiven Euthanasia Bondeson, hemma i 1800-talets Europa."Babylons gator" heter den första av dem.
söndag 13 juni 2021
Klingberg visar ny sida
"Midsommarblot" är första delen i Ewa Klingbergs nya mysdeckarserie. Återigen har hon valt en småländsk småstad som skådeplats, Värnamo denna gång. Att placera ett gammalt ouppklarat försvinnande i centrum ger spänning för många minns ännu vad som hände den där sommaren i mitten av 60-talet.
Niklas återvänder till Värnamo för att begrava sin pappa, ortens välkända tidningsredaktör. Till kyrkan kommer också halvsystern Jill från Australien. Syskonen har inte setts på över femtio år och tillsammans åker de till den ödsliga villan som är fylld med barndomsminnen. Men Niklas lämnas snart ensam kvar med sorgen och dödsboet.
I takt med att Niklas tömmer pappans arbetsrum hittar han gulnade urklipp om ett mystiskt fall på 1960-talet. Hästhandlaren som spårlöst försvann väcker Niklas nyfikenhet. Kan han bringa ljus i fallet som gäckade hans pappa i så många år? Och på så vis också komma närmare både den far och den syster han aldrig riktigt har lärt känna.
Den korta visiten i Värnamo drar ut på tiden, och plötsligt känns storstadens höga tempo och måsten inte längre lika lockande.När hans dotter Tuva dyker upp i Värnamo, eftersom hon blivit utslängd från bostadskollektvet i Stockholm ändras planerna än en gång.
Och jo, jag gillar det här deckarstuket, höll på att tröttna på Klingberg efter hennes begravningsbyrå-serie där jag inte kunde skilja de olika titlarna från varandra.
fredag 11 juni 2021
Mårtenson levererar
Ingen försommar utan en ny Homan-decare av Jan Mårtenson att läsa, det är lite av tradition. Titeln på årets opus är lånat från Bellman, "Se döden på dig väntar" heter den. Det börjar med att Johan och Francine, som numer är gifta, hittar sin drömlägenhet. En som ligger vägg i vägg med den homanska bostaden i Gamla stan. En pensionerad ambassadör vill flytta till mindre och allt är, nästan, frid och fröjd.
Men en rik änka söker upp Homan, hon är orolig för att hennes styvbarn vill mörda henne för att komma åt sitt farsarv. Och den pensionerad ambassadören som säljer lgenhet har ett tveksamt förflutet och lever under hot efter att ha vittnat om krigsförbrytelser i forna Jugoslavien.Eller går hans skumma kopplingar tillbaka till tiden i Kongo-Kinshasa? Allt verkar möjligt och Homan ger sig ut på riskabla spaningar, som vanligt.
Varkren dramatik, samhällskritik, goda viner eller kulinariska upplevelser saknas och det är som det ska vara, vänner av Homan vet vad de vill bli bjudna på och Mårtenson levererar. Och till skillnad från många andra i deckar-genren så kan han formulera sig på njutbar svenska och delar med sig av kuriösa kunskaper.
onsdag 9 juni 2021
Ovanlig klimatroman
Jenny Offill bor i New York och skriver om staden och om de människor som bor i den. "Väder" är hennes andra roman som översatts till svenska. Men väder är nog det vi kallar klimat och klimatkrisen.
Huvudpersonen Lizzie Benson arbetar som bibliotekarie, men har egentligen en andra kallelse: som själavårdare. Åt besökarna på biblioteket och som stöd åt både sin mor och framförallt sin bror, som kämpat med drogberoende.
För ögonblicket är tillvaron stabil, men så hör hennes gamla mentor, Sylvia Liller, av sig med ett förslag. Sylvia har blivit känd för sin podcast, Hell and High Water, och vill anställa Lizzie för att svara på hennes mejl. Alla som hör av sig är antingen knäppa eller deprimerade, säger hon. De som är oroliga för klimatförändringarna och de allt fler evangelikala som oroas över den västerländska civilisationens förfall.
Allt eftersom Lizzie dras in i denna polariserade värld börjar hon undra vad det innebär att sköta sin egen trädgård när man har sett flammorna bortom dess staket. När hennes bror blir far och Sylvia isolerar sig tvingas Lizzie att erkänna gränserna för vad hon kan göra för att hjälpa andra. Och om hon inte kan rädda andra - vad eller vem kan då rädda henne?
Offill skriver om skärningspunkten mellan kärlek och existentiell förtvivlan med en blandning av humor, värme förtvivlan som, märkligt nog, ger läsaren hopp.
måndag 7 juni 2021
Hemlös men inte rådlös
I första boken om medelålders vivi, som blir egenföretagare, skrev Anna Lena Stålnacke i "Tant Gredelins Vintage". Nu har uppföljaren "Tant Gredelin på turné" kommit och
Vivi har blivit av med både butikslokal och bostad. För kompisen Marika, som gör raseribroderier, ser det lika illa ut. Men Marika har bytt sin bil mot en gammal turnébuss och tillsammans ger de sig ut på en road-trip genom sensommarsverige i den graffitimålade gamla bussen Merkurius.
Långsamt lär sig Vivi njuta av livet som fri nomad, medan de köper och säljer på olika loppisar. Så får ett hotfullt meddelande från en amerikansk advokatfirma Vivis förflutna att hinna ikapp henne.Den där åbäkiga fåtöljen som hon sålde för att finansiera sin butik var ju, strängt taget, inte hennes. Vivi blir tvungen be sitt ex, juristen Richard, om hjälp. Men vad väntar han sig i gengäld?
Vivis vänner är för långt borta för att ge henne stöd. Åttiotvååriga Maj-Britt har äntligen kommit iväg på resan till Capri hon drömt om i flera årtionden. Ally-Ali och sångerskan Viola är på turné i USA. Men när det ser som mörkast ut får Vivi ett oväntat erbjudande som kan lösa hennes problem, men som för med sig ett svårsmält villkor. Ska Vivi våga anta utmaningen?
Stålnacke skriver bra om både vanligt och ovanligt vardagsliv. Och i den här boken får Marika en Ålandskoppling, hemmes gamla far bor i Mariehamn.
lördag 5 juni 2021
Tillbaka till 1600-talet
Ulrika Kärnborg är författare och dramatiker. 2015 utkom "Saturnus tecken", som precis som årets roman "Lejonburen" utspelar sig i 1600-talets Europa och i stormaktstidens Sverige.
Författaren flyttar sina läsare till dessa platser, där de eviga krigen, plundring, pest och svält plågar befolkningen. Det är färgstarkt, smutsigt och stinkande och Kristina får vara just så ensam och komplex som hon måste ha varit på riktigt. Kärnborg drar sig inte för att grumla vattnet i sin berättelse.
Trots att hon kämpat i åratal för att göra sig fri från kronan, ångrar hon sig nu bittert. Instängd på slottet Versailles, efter att ha mördat sin stallmästare Monaldesco, tänker Kristina tillbaka på sitt stormiga liv. När hon är sex år gammal dödas hennes far i kriget. Medan kungens kropp forslas från ett slagfält på kontinenten, isolerar sig änkedrottningen i sitt slott. Svarta tyger täcker hennes fönster. Hon sörjer sin make, och att hennes position är så ogynnsam. I stigande maktlöshet ser hon sitt gamla liv försvinna. Alla de viktiga besluten fattas av männen i riksrådet och de skiljer henne från dottern.
Drottning Kristina är ett barn, ständigt påpassat, med förväntningar på sig att axla det största av ansvar. Den unga drottningen uppfostras av kanslern Axel Oxenstierna för att ta över styret när hon har åldern inne, men förväntas framförallt bli det gynnsamma parti varpå freden kan vinnas. Vad hon själv vill är det ingen som tänker på. Inte förrän hon tillträder tronen och själv börjar fatta beslut om hur hon vill leva sitt liv.
torsdag 3 juni 2021
Slutet på Sonjas serie
"Till stoft för vinden" är titeln på Sonja Nordenswans nya roman. Hennes sjunde roman och den tredje delen i serien om familjerna Mossberg och Scanlan. Tidigare delar i serien är "En sång ur kylan", 2016 och "Frihetens pris" från 2019.
Romanen rör sig över i sammanhanget välkänd mark. Den västirländska ön Inishmurphy, händelser i Dublin och det irländska upproret och inbördeskriget, ett nedslag på Åland 1921 och skildring av när beslutet om nationstillhörighet fattades av UN i Génève och en avstickare till USA. Det blir också en illustration till hur länder och foli i Europa försöker tolka de vackra orden om självbestämmanderätt som man ville implementera vid freden i Versailles. Av det blev det inte så mycket, det fick både Irland och Åland lära sig.
Att skildra hur de olika personerna i trilogin interagerar och hur deras öden sammanvävs låter sig inte göra här på ett litet utrymme, men de som följt berättelsen vet att oväntade saker inträffar och att det finns en logik i den slingrande berättelsen. Nordenswan låter epilogen utspela sig 1936 när man kan ana sig till konturen av ännu en katastrof vid horisonten.
Berättaren har koll på sina personer och låter dem bli levande i en tid som är vår närhistoria. Jag gillade avsnittet om unga Mary från ön Inishmurpy som hälsar på sin kusin Iris och hennes familj i Mariehamn extra mycket. Ett levande utsnitt ur tiden om hur livet levdes i en stadsfamilj vid 20-talets början och om vad som är likt och olikt sett med Marys ögon. Ett riktigt kraftprov är nu avslutat.
onsdag 2 juni 2021
En text som inte är färdig
En megaloman kungsörn luftspanar på den femåriga flickan Aase Berg från uppväxten till vuxenlivet. Genom moderskapets och livserfarenheternas uppgång och fall skärskådar den med rovdjursblick kvinnorollen och motståndet.
”En uppblåst liten fittas memoarer” är en roman (citatet i titeln kommer från en akademiledamot )om möten med världsberömda gubbar, om våldtäkt och krigstrauman, om kvinnlig sorg och frihet och om konsten att flyga rakt in i solen och förvandlas.
Självkänslan är så monstruös att den inte går att kombinera med rollen som kvinna i patriarkatet,det är Bergs huvudämne här. Författarjaget ”skiter i vad andra tycker”, hon vet exakt vad hon gör och detta framställs som politiskt sprängstoff.
Men hos Berg blir självkänslan till en ursäkt att isolera sig,till brist på förståelse och identifikation.Det här är en utveckling av mottot för hennes förra bok ”Haggan”: ”Jag, kvinna, kommer hädanefter skita i att uppföra mig. Jag är inte behaglig.”
Om Berg skulle strunta i sina glorifierade självbilder och istället skulle försöka fånga läsarnas uppmärksamhet skulle hon kunna skriva något betydligt mycket mer berörande. Kanske är det inte alls försvagande att bry sig om vad andra tycker.
Berättarjaget tar ömsom form som en allvetande örn men genom att hela tiden skryta om sin fantastiska självkännedom blir texten till en malande svada som tröttar ut läsaren. Jaget pendlar mellan påståenden om sig själv, sin familj, sina husdjur och sina barn för att oväntat gå över i utvikningar om patriarkatet, borgerligheten och livet i allmänhet.
Memoarer och utvecklingsromaner är patriarkala former, förklarar hon. I stället ger hon oss en röra av nappt sammanhållna anteckningar och vad som ibland känns som en slapp essä. Att kalla hopknycklade papperslappar för ”verktyg” betyder faktiskt inte att de är det. Bättre än så här kan Berg.
tisdag 1 juni 2021
På krigets tröskel
"Vägen hem" är en av Rosamund Pilchers mest älskade böcker. Den kom ut 1995 och är en svepande familjeberättelse om engelska gods, andra världskriget och kärlek. Det här är den första av tre Pilcher-klassiker som ges ut 2021. Författaren har sen tidigare en trogen läsarskara och skrev feel-good långt innan termen var uppfunnen.
Det börjar 1935 i England, och unga Judith Dunbar står för första gången på egna ben. Hennes mor och lillasyster har bestämt sig för att göra fadern sällskap i Singapore, och Judith börjar studera på en omtalad internatskola i Cornwall. Hennes enda sätt att kommunicera med familjen på andra sidan klotet är via brev, men hon har mycket att berätta om.
På skolan blir hon vän med Loveday Carey-Lewis, och snabbt sveps Judith in i en privilegierad värld av pengar, dramatik och värderingar. Hon är snart en del av den brittiska aristokratin.
Men ett världskrig mullrar redan vid horisonten, och Judiths liv kommer att förändras för alltid.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)