Min blogglista

fredag 22 september 2023

Vad gör kriget med oss?

 Kjell Westös nya roman "Skymning 41" har en berättelsen som dyker ner i vår historias mörkaste år, senhösten 1939 när Sovjets anfall mot Finland inleds utan krigsförklaring.. Vad gör kriget med människan, med livet, med kärleken när det invanda livet går i kras?

Skådespelaren Molly Timm reser runt i Sverige tillsammans med sitt teatersällskap, dels för att samla in
pengar och dels för att väcka förståelse. Och sympatier får de men den svenska inställningen vacklar, var och en måste tänka på sig.Oron för de nära river i henne, det gör också tankarna på hennes egen framtid: är hennes stjärna redan på väg ner,innan den ens hann börja stiga?

Fästmannen Henry Gunnars blir i egenskap av frontkorrespondent tvungen att bevittna krigets fasor. Han vill berätta sanningsenligt om det han sett, men tiden och hans chefer på tidningen tillåter inga sprickor i den fosterländska fasaden.

När det blir dags för den bräckliga mellanfreden i mars 1940 tvingas Molly och Henry igen möta varandra, sina vålnader från det förflutna, allt det som kriget tvingat fram.Varvat med aktuella händelser berättas om en vardag som är grå men  ibland lyses upp av det oväntade.Westö har som vanligt gjort grundlig resersch och alla detaljer är autentiska. Minnen av platser och människor drar förbi och alla vet att allt är förändrat. Ingen kommer omärkt ur ett krig, något som också vi får lära oss. Krig var inte historia, tyvärr. Kriget tar aldrig slut för den som varit mitt i det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar