Min blogglista

måndag 2 oktober 2023

En berörande debut

"Agnes, Louis, Paris" är Johanna Ranes debutroman och det är en både gripande och hoppfull roman om den avgörande roll vi människor spelar i varandras liv. Den börjar lite tvekande och beskriver Louis läkarstudier i Polen och om ett egendomligt utfall i en medicinsk test, men sedan byter romanen spår och den berättas sedan ur två personers, två unga läkares perspektiv. Att författaren själv är läkare gör beskrivningarna trovärdiga.

Ortopeden Agnes är skicklig på att gipsa brutna ben och sy ihop andra människors sår, men hennes egna sorger är inte lika väl omhändertagna. Redan vid första mötet lyckas hon förolämpa den nyinflyttade läkaren Louis som börjat arbeta på Söderberga lasarett.

 Som tur är har Louis bestämt sig för att inte låta motgångar avskräcka honom - tvärtom - och Agnes felsteg leder därför till en träff där hon visar honom runt i staden. Sedan bara rullar det på till det oundvikliga slutet.
De inser snart att de inte bara delar en kärlek till körsbärsglass utan också till Paris, staden i deras minnen och drömmar. Agnes faller för den livsbejakande, impulsiva Louis. Men Louis har inte berättat allt om vad som ligger bakom hans drastiska livsfilosofi, utan visar sig bära på en hemlighet som kommer att förändra deras liv för alltid.


En både rolig och sorgsen roman som visar att livet är så mycket mer än att bara hitta drömlägenheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar