Min blogglista

fredag 7 april 2017

Får ta sin tid

  "Festen ordnar sig säkert, men med maten man äter varje dag finns det all anledning att vara riktigt noga." Men vi lever i en tid när vardagens matlagning, fylld av stimulerande dofter och stigande aptit, har ersatts med torrt och jäktat pling från mikrovågsugnen. Därför behövs en kokbok som Lena Katarina Swanbergs "Långsam mat och lugnare liv" bildsatt av Marita Jonsson. Båda två är bosatta på Gotland. Förutom recept på god mat innehåller den även recept på ett gott liv. Boken är inte nyutkommen men jag tipsar om den ändå.
    Att mat tar tid att laga behöver inte betyda att man oavbrutet är bunden vid spisen. En gryta exempelvis reder sig själv i timmar, liksom en deg som jäser. Under tiden kan man läsa en saga för barnen, sätta på bra musik och dansa lite, vifta med tårna eller bara sitta ned och njuta.
   Börja kokboksläsningen med drinken Bellini och avrunda mer än hundra sidor senare med den fluffiga katrinplommonsufflén  Däremellan finns beskrivningar på aptitretare, värmande soppor, halvt bortglömda fiskrätter, inklusive laxpudding, många goda fågelrätter samt bröd, pajer och patéer, grönt och annat som kan ätas för sig eller som tillbehör. Smakrika kötträtter finns det gott om, inte minst exotiskt kryddade grytor. Sjömansbiff, slottsstek och rimmad oxbringa saknas inte heller. Och även en vanlig vardag finns det tid för efterrätt. Här bjuds rabarberkaka, fruktsoppa, äppelkaka, kolapaj och suffléer.   
   Boken innehåller också vackra och stämningsfulla bilder samt berättelsen om livet i den lilla staden. Där man firar gökotta och träffas i badklubben eller på konditorier, gärna sitter länge på ett bokkafé och besöker torghandeln där man kan inhandla de bästa råvarorna från traktens olika odlare. Där det finns tid till småprat i affären, sjunga i kör, fixa en picknick, mötas och umgås och - äta - tillsammans! Och det behöver inte ens vara julafton eller födelsedag utan en dag mitt i veckan.

1 kommentar:

  1. Grytor är så bra! Vill gärna besöka Gotland någon gång, vet att det är väldigt fint där.

    SvaraRadera