
Att mat tar tid att laga behöver inte betyda att man oavbrutet är bunden vid spisen. En gryta exempelvis reder sig själv i timmar, liksom en deg som jäser. Under tiden kan man läsa en saga för barnen, sätta på bra musik och dansa lite, vifta med tårna eller bara sitta ned och njuta.
Börja kokboksläsningen med drinken Bellini och avrunda mer än hundra sidor senare med den fluffiga katrinplommonsufflén Däremellan finns beskrivningar på aptitretare, värmande soppor, halvt bortglömda fiskrätter, inklusive laxpudding, många goda fågelrätter samt bröd, pajer och patéer, grönt och annat som kan ätas för sig eller som tillbehör. Smakrika kötträtter finns det gott om, inte minst exotiskt kryddade grytor. Sjömansbiff, slottsstek och rimmad oxbringa saknas inte heller. Och även en vanlig vardag finns det tid för efterrätt. Här bjuds rabarberkaka, fruktsoppa, äppelkaka, kolapaj och suffléer.
Boken innehåller också vackra och stämningsfulla bilder samt berättelsen om livet i den lilla staden. Där man firar gökotta och träffas i badklubben eller på konditorier, gärna sitter länge på ett bokkafé och besöker torghandeln där man kan inhandla de bästa råvarorna från traktens olika odlare. Där det finns tid till småprat i affären, sjunga i kör, fixa en picknick, mötas och umgås och - äta - tillsammans! Och det behöver inte ens vara julafton eller födelsedag utan en dag mitt i veckan.
Grytor är så bra! Vill gärna besöka Gotland någon gång, vet att det är väldigt fint där.
SvaraRadera