Min blogglista

söndag 9 april 2017

General som håller måttet

  I en tid när så mycket världspolitik bygger på lögner, mediala manipulationer och ekonomism är arvet från de Gaulle verkligen värt att lyfta fram. Inte minst med tanke på det ödesval som Frankrike gör  denna vår när väljarna måste rösta strategiskt och inte på en favorit. Knut Ståhlbergs biografi "de Gaulle - generalen som var Frankrike" ger en järndos av behövlig 1900-talshistoria.
      Under trettio år dominerade general Charles de Gaulle fransk politik och var den man som i omvärldens ögon kom att förkroppsliga Frankrike. Här beskrivs det rafflande politiska spelet efter kriget, då de Gaulle stred för en ny författning, vilket ledde fram till den femte republiken 1959 med de Gaulle som förste president.
     Därmed inledde de Gaulle en intensiv reformpolitik, avslutade Algerietkriget och avvecklade kolonierna. Han slöt ett historiskt vänskapsavtal med arvfienden Tyskland och verkade för ett starkt Europa, som motvikt till USA:s hegemoni. Hans sista tid förmörkades av majrevolten 1968. Han avgick från presidentposten 1969 och dog året efter.
   Ståhlberg tecknar ett insiktsfullt porträtt av en man som alltid väckt starka känslor - från gränslös beundran till djupaste hat, en framsynt och visionär statsman som förändrade Frankrike och satte sin personliga prägel på den internationella politiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar