Min blogglista

onsdag 12 april 2017

Okänd Dagermanpjäs

Stockholm 1947. Stig Dagerman, den unge svenske författaren vars namn är på allas läppar, arbetar febrilt på en ny pjäs. Han kommer att kalla den "Skuggan av Mart". Den handlar om en kvinna och hennes två söner.
    Förebilderna är den österrikisk-judiska författarinnan Etta Federn; Jean, hennes äldste son, död som hjälte i den franska motståndsrörelsen; och Michel, hennes yngre son. Stig Dagerman besökte Etta Federn i Paris några veckor innan han börjar skriva på sin pjäs.
    Ungefär sextio år senare kontaktas Dagermans dotter, Lo Dagerman, bosatt i USA av Nancy Pick - en amerikansk släkting till Etta Federn. Hon hade hört talas om pjäsen och vill veta mer. Nancy och Lo bedriver, på var sitt håll, en högst personlig och passionerad forskning och tillsammans reser de i Dagermans spår.
    Skuggan av Mart för samman Nancy och Lo, men pjäsen driver dem också isär. För varför har Stig skapat ett så grymt porträtt av Etta? Varför ville han ställa ett sådant monster till modersgestalt på scen? Och vad hände egentligen när Stig och Etta möttes i Paris 1947?
   Det är en intressant bok på många vis även om man kan tycka att ämnet är smalt. Den kastar nytt ljus över Dagermans politiska sida men den ställer också frågan hur nära man får gå när man förvandlar verkliga människor till fiktion. En fråga som är lika aktuell nu som då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar