Min blogglista

fredag 26 januari 2018

Myter skymmer sikten

Trodde du att Julius Caesars sista ord var: Även du min Brutus? Att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa?  Det är du inte ensam om.
   Men efter att ha läst "101 historiska myter" av Åke Persson och Thomas Oldrup kan man svara rätt på kniviga historiefrågor eller helt enkelt bara skaffa sig nya kunskaper. För det finns många händelser i världshistorien som är vedertagna sanningar som man tar för givna. Men i själva verket är många av dem felaktiga. I generation efter generation har de berättats vidare och av någon anledning har vi valt att tro på dem. Ibland ligger historien nära sanningen och då är det lätt att förstå att man har velat dramatisera händelsen eller utsagan. Men ibland är det långt mellan verklighet och myt och då är mytens uppkomst lika spännande som själva myten.
   I den här boken berättas om hur de uppkom samt hur verkligheten egentligen såg ut. Myterna är både internationella och nationella, och härstammar från många olika tidsperioder. De handlar om famösa personligheter: Karl XII, Adolf Hitler, Einstein, Napoleon, Cajsa Warg, heliga Birgitta med flera.  Om världsberömda ting och platser: hakkorset, potatisen, Egyptens pyramider, Colosseum, rymdfärjor, skotska kiltar, romerska togor, vikingahjälmar. Och mycket mycket mer. Boken är rena fyndgruvan både för historieintresserade och besserwissrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar