Min blogglista

måndag 1 januari 2018

Sidenvägen och framtiden

   När västvärldens inflytande minskar och Asien åter kommer att utgöra världens centrum, sker det längs samma vägar som för tusen år sedan. Den parallellen drar brittiska historikern Peter Frankopan i boken "Sidenvägarna -en ny världshistoria". Han leder centret för Bysantinsk forskning i Oxford oc har tidigare skrivit om första korståget. Det är en väl genomarbetad bok på nästan 700 sidor med en omfattande notapparat. Inte precis lättläst men den ger mycket i utbyte.
    Det var i öst den mänskliga civilisationen tog sin början. Det var där världens stora religioner föddes och fick fäste, varor utväxlades, språk och idéer började spridas. Det var där imperier byggdes upp och gick under. När västvärldens inflytande nu minskar och tyngdpunkten åter flyttar österut sker det längs samma vägar som förr. Därför är det klokt att lära sig mer om Sidenvägarnas vindlande historia.
  Frankopan har skrivit en viktig berättelse om de krafter som format den globala ekonomin och den politiska renässansen i öst. Sidenvägarna är en bok som omprövar hela världshistorien, en oavbrutet läsvärd och spännande skildring av världens verkliga centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar