Min blogglista

torsdag 17 maj 2018

Imperiet måste dö

I "Imperiet måste dö" har den ryske journalisten och författaren Michail Zygar, som tidigare gett ut den uppmärksammade Männen i Kreml på svenska, samlat vittnesskildringar inifrån den ryska revolutionen.
  Resultatet är en levande berättelse om Rysslands korta och exotiska experiment med ett medborgarsamhälle som strax sopades bort av den kommunistiska revolutionens despotism. Men visst hade landet kunnat gå i en demokratisk riktning också, om det inte var för en grupp våldsamma boljesvikers ingripande. Andrummen mellan två diktaturer - den kejserliga familjens och kommunisternas var kort - men under denna tid experimenterade Ryssland med liberalism och kulturell öppenhet: litteraturen och dramatiken blomstrade, politiska idéer utbyttes på kaféer och St:Petersburg var en storstad i klass med Wien eller Paris.
   Zygar målar upp livet i Ryssland från 1900 till 1917. Här får man möta tidens politiker, som Stolypin och Kerenskij liksom de ultraradikala "folkvännerna" som trodde att den viktigaste frågan var att befria bönderna. Och så har vi emigranterna Lenin och Trotskij som ska sätta sina djupa spår. Zygar förhåller sig kritisk till Lenin, det är nästan som om Kjell Albin Abrahamsson hade formulerat vissa meningar. Och i kulisserna finns den gamla ordningen kvar med adel, generaler och fanatiska kyrkans män. Att explosionen ska komma f
örstår vi, men inte de som levde då.
   Zygar lutar sig tungt mot samtida dagböcker, brev och memoarer och fram träder en brokig kör av röster. Ibland blir det mångordigt och rörig, boken är på drygt 600 sidor, men intressant är det ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar