Min blogglista

fredag 10 juni 2022

Må bättre "au pif!"

Om du hängivet och ogenerat ägnar dig åt livsnjuteri tillsammans med andra lever du inte bara roligare, utan även längre! Enligt dt mottot har Emma Hamberg skapat en högst personlig kokbok som är generös, klacksparkig och fransk ut i fingerspetsarna.För fina illustrationer och formgivning står Kristin Lindström. Men vad är då "au pif" kan man undra undrar? Jo, det är ett uttryck och en attityd som Emmas killes franska mamma
tillämpade i köket. "Je fais un peu au pif, ca va etre merveilleux". Ungefärlig översättning: jag går lite på känn och det kommer att bli fantastiskt Man tar vad man har, byter ut saker man inte gillar - och glöm inte att perfekt är tråkigt. "Man kan så lätt få för sig att fransk matlagning är svår. Något för de utvalda med höga vita kockmössor, silverkupor som lyfts under trumvirvlar och såser som bara får sjuda, aldrig koka. Fel, fel, fel! Fransk matlagning är egentligen väldigt lätt, det handlar bara om tid och väldigt mycket smör. Tid och smör finns i Provence, men det finns precis lika mycket smör och tid i den lilla svenska förortsettan, i faluröda torpet på landet, i radhusköket eller var du än är. Du ska inte vara ett dugg rädd, du ska bara ha tillräckligt med smör hemma, och följa recepten lite Au pif!" Det är Emma Hambergs programförklaring. Så det är bara att kliva rätt in i Frankrike via köket och njuter av smör, vin, socker, vinäger, färgsprakande grönsaker, lummiga aprikoslundar, mjuka ostar, ljumma nätter utan slut och dansa på borden. Flambera för all del och öppna alla dörrar på vid gavel så att vi kan utforska detta franska sätt att äta och leva. Och den här boken i stort format på kvalitetspapper är inte en renodlad kokbpk. Hamberg delar med sig av berättelser om resor, möten och måltider och förklarar - där så behövs - vad olika franska termer står för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar