Min blogglista

tisdag 6 juni 2023

Den gäckande Jane Horney

 

Den svenska agenten Jane Horney försvann spårlöst i Skåne i januari 1945. Snart spreds rykten om att hon fortfarande var i livet, innan den danska regeringen något år senare lät meddela att hon likviderats på internationellt vatten av motståndsrörelsen för samröre med tyskarna. Men var det sanningen? Var hon skyldig till det hon anklagades för? När författaren Conny Palmqvist  av en slump kom över två resväskor med material om Jane Horney insåg han att det var något som inte stämde. Vem mördade egentligen Jane Horney, och varför? Och varför har sanningen fortsatt att mörkas i över 75 år?

I "En hälsning från motståndsrörelsen" ges en mörk redogörelse för ett andra världskrigs-Norden där spioner, motståndsmän och dubbelgångare lurade i såväl sjabbiga skuggor som i de finaste salonger. Efter många års grävande i arkiven presenterar han nu sin bild av fallet – om mordet på en oskyldig och hjältemodig ung kvinna i den svenska statens tjänst. Men om det är den sanna bilden eller om det finns mer att säga kan man omöjligt veta. Men boken är ytterst ambitiös och välgrundad i fakta.

Jane Horney varmotvivelaktigt en rastlös människa som inte pasade in i tidens kvinnomodell. Hon reste runt i Europa, hon tävlade på motorcykel och tog flyglektioner. Under krigsåren 1939-45 rörde hon sig ledigt mellan de nordiska länderna och Tyskland och i Stockholm, Nordens spionhuvudstad, umgicks hon med diplomater och spioner av alla de slag. Hon spelade ett högt och farligt spel i denna skuggvärld och någonting utlöste hennes fall.

Palmqvist har Sedan debuten 2005 skrivit en rad uppmärksammade, kritikerhyllade och prisbelönta romaner och fackböcker, som "Sundets röda nejlikor" om hur danska motståndsmän och svenska poliser samarbetade under andra världskriget som utkom 2020 och han är ytterst väl insatt i den här tidens problematik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar