Min blogglista

måndag 13 november 2023

Spion eller slö häst?

 "Slöa hästar" är första delen i Mick Herrons prisbelönta kriminalserie Slough House, som nu också blir TV-serie med Gary Oldman i rollen som Jackson Lamb.  


För Jackson Lambs grupp av misfitspioner har blivit bannlysta från de högpresterande MI5-leden i Regent's Park för diverse förseelser kopplade till droger och fylla, sex och ödesdigra misstag, politik och svek. Nu är de i stället samlade i Slough House, där de vänder papper snarare än utför operationer.Men ingen av dem har gått med i underrättelsetjänsten för att vara en »slö häst«. 

Nu har en pojke kidnappats och hålls som gisslan  och förövarna hotar att ta livet av honom i livesändning på nätet. Hur orderna från »Tjänsten« än ser ut, så tänker inte de slöa hästarna bara sitta stilla och titta på..Herron skriver med uppfriskande cynism om det "vördade"MI5, som är både stelbent och långsamt, inte alls ett hemvist för tuffa agenter.

Herron är en bästsäljande brittisk thrillerförfattare, mest känd för sin Slough House-serie, som nominerats till en lång rad priser. Han har hunnit kallas vår generations Le Carré och Slöa hästar [Slow Horses] är den första boken i serien. Det är en mörk skilding av spioneriet baksida men skildrat med både ironi och humor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar