Min blogglista

torsdag 16 november 2023

Superbra debut

 En mycket stilsäker och välskriven debut gör Mikael Zettersten med kriminalromanen "Ryska posten", som utspelar sig på många tidsplan men mest i Jämtland.

Genforskaren Carolina Ersdotter-Cox har dragit sig undan till Handöl i västra Jämtland för att på


Olavsgården, en förfallen jämtgård, slicka såren efter att hon, i eget tycke, blivit oskyldigt anklagad för forskningsfusk. Där börjar hon nysta i sin morfars oförklarliga självmord.Efterforskningarna leder henne ända tillbaka till 1719 och den ödesdigra karolinermarschen, där över tretusen av Karl XII:s soldater frös ihjäl på fjället mellan norska Tydal och Handöl.


Carolinas sökande i historiska och nutida oförrätter samt ett mystiskt kodat brev väcker även den ryska underrättelsetjänstens intresse som noga börjar följa hennes förehavanden.När så ett spektakulärt mord plötsligt skakar om hennes tillvaro och även en utredning i USA, om ett liknande dödsfall i Death Valley, rullas upp och kastar sina skuggor ända bort till Handöl,.

Det är en klassisk deckare rotad i Västjämtland, en modern medicinthriller om DNA och alzheimerforskning och samtidigt en historisk äventyrsroman om Karolinermarschen och maktspelet efter Karl XII:s död som kryddas med spioner från både förr och nu. Allt på en gång.

 Det låter omöjligtatt göra på förhand – men det har blivit en spännande historia som är svår att lägga ifrån sig.Jag nästan sräckläste den på tre dagar och det är en tjock roman på mer än 400 sidor. Möjligen kan jagtycka att USA-historien inte tillför något och att slutet med en cliffhanger inte är så lyckat.Men jag kommer nog att hålla utkik efter nästa bok, var så säker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar