Min blogglista

fredag 4 mars 2011

Lysande om diktator

Vi pratade om diktatorer - sådana finns det ju gott om i nutid och i  historien. En av de värsta var Josef Stalin - kallad den röde tsaren. Om honom har den brittiske författaren och historikern Simon Sebag Montefiori skrivt två helt lysande böcker. Själv tycker jag bäst om "Den unge Stalin" som berättar om hur ett monster skapas.
   Fast egentligen var han inget monster som barn. Han kallades Soso och var mammas ögonsten när han växte upp i Gori i Georgien. Han var intelligent och känslig, skrev lyrik när han var ung, och älskade georgisk folkmusik.
   Men han hade också grymheten omkring sig. Lärde sig snabbt gatans lagar, blev en smågangster som snabbt växte till sig. När han var etablerad som gangster kom han väl till pass i den bolsjevikiska revolutionen, Stalin och hans kumpaner finansierade revolutionen genom att råna banker, till exempel.
   Han är en blandning av intellektuell och kylig massmördare, precis vad jag behöver, lär Lenin ha sagt uppskattande om kamrat Stalin (som gick under många andra namn).
   Sebag Montefiori har forskat tio år i Stalins liv, läst hans mammas opublicerade minnen och massor av brev och dagböcker och han skriver så att man dras med, inga longörer och upprepningar här.
Den andra delen av biografin, av samma författare, heter "Stalin - den röde tsaren och hans hov".
    Och titta på omslaget, ett par unga kvinnor har suckat över det. Vad han var SNYGG! säger de.
   Det tyckte många samtida kvinnor också, Stalin behövde aldrig sakna flicklvänner....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar