Min blogglista

tisdag 22 november 2016

Visar lejonklon

 Idag är norskan Unni Lindell ett av de starkaste namnen i nordisk kriminallitteratur. Och snabbt har det gått. Jag upptäckte hennes debutroman från 2001 i hyllan - och har inte läst den förrän nu .
"Ormbäraren heter den och är en riktig bladvändare som man inte ska läsa i sängen, det blir garanterat ingen sömn då. Lindell visar här lejonklon i en stark intrig och med en spännande polis fix och färdig, Cato Isaksen.
   Det handlar om en seriemördare i Oslo, som avrättar sina offer med kylig precision och efterlämnar en lapp med en strof ur barnvisan ''Sov du lilla vide ung''. Kriminalkommissarie Cato Isaksen får i uppdrag att leda mordutredningen. Han är fyrtiotre år och frånskild och lever i ett nytt förhållande med en yngre kvinna. Tillsammans har de en liten son på ett och ett halvt år.
    Arbetet på mordroteln kräver alltmer av utredarna samtidigt som Cato slits mellan sina båda familjer. Det är uppenbart att tonårssönerna från det första äktenskapet behöver mera tid tillsammans med pappa. Mitt upp i alltihop inser Cato att han har begått sitt livs misstag - det är Bente, exfrun, han älskar. Han är dock fast besluten att inte låta privatlivets kaos inverka på det komplicerade utredningsarbetet. Men på ett ohyggligt sätt dras han  in i kretsen kring den fruktade psykopaten. Och när han äntligen förstår vem mördaren är så är det nästan för sent...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar