Min blogglista

söndag 16 juli 2023

Ingströmska nerver och annat

"Min farmors nerver" av Pia Ingström är en bok om litteratur och liv, inte minst om relationen mellan mödrar och barn. I sina klarsynta och personliga essäer skriver  Ingström också om att vara en gammal dotter till en mycket gammal pappa och om de ingströska nerverna som ibland laddar ur sig i häftiga gräl., om biografiförfattarens förhållande till sitt objekt och om att återupptäcka sitt barndomslandskap, sextiotalsförorten Gårdsbacka i östra Helsingfors.som nu snabbt gentrifieras och byter boende.

Intressanta är författarens reflexioner kring krigsbarn och vilka trauma som skapades hos både föräldrar och barn. Ett område som är för lite utforskat helt klart.

Om biografiförfattarens förhållande till sitt objekt och om att återupptäcka sitt barndomslandskap, sextiotalsförorten Gårdsbacka i östra Helsingfors. nu egentligen de ”ingströmska nerverna”? Min farmors nerver är en bok om litteratur och liv, inte minst om relationen mellan mödrar och barn.

 I sina klarsynta essäer skriver Pia Ingström också om att vara en gammal dotter till en mycket gammal pappa, om biografiförfattarens förhållande till sitt objekt senast aktuellt med striden om Märta Tikkanens biografieroch den inledande långa essän om favoriten Sylvia Plath har många ingångar. Bland annat om det var för lätt för Plath att stoppa huvudet i gasugnen. om att återupptäcka sitt barndomslandskap, sextiotalsförorten Gårdsbacka i östra Helsingfors. Vad minns man, vad hittar man på, och varifrån kommer nu egentligen de ”ingströmska nerverna”?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar