Min blogglista

torsdag 27 juli 2023

Roman som värmer själen

Birgitta Gunnarson är feelgoodförfattare och tidigare sjuksköterska. Hennes böcker sätter ofta kvinnor mitt i livet i centrum, de som av olika skäl tvingas in i ny banor. "På samma strand " är hennes tredje roman, efter Så länge hjärtat kan slå och Ett liv i färg.

   Centrum i romanen är Tora som motvilligt gått med på att flytta in hos sin moster Maud under hennes sista tid i livet . Hon tänker att det är sista gången hon behöver ha med släkten att göra, sedan ska hon återgå till sin lugna, ordnade tillvaro. Men när Tora kallas in till advokatkontoret och informeras om Mauds testamente får hon en smärre chock. Försöker mostern håna henne från andra sidan graven med ett fult broderi som redskap?

Mauds död får Toras tankar oundvikligen att dras till det förflutna. Till vännen som aldrig svarade på hennes brev. Till moderns beslut att aldrig låta henne träffa sin italienska far. Samtidigt har stämningen på hennes jobb försämrats och påfrestande konflikter blossar upp.
Toras omsorgsfullt konstruerade försvarsmurar börjar stegvis rämna och hon tvingas både konfrontera sina djupaste rädslor och ompröva sanningar hon levt med i hela sitt liv. När sommaren närmar sig är inget som det brukar.Och det visar sig att det fula broderiet har betydelse, precis som andra skuggor ur det förflutna.

Gunnqarson tecknar med lätt hand vilsenhet, tvekan oxh lycka. Man blir varm i själen av att läsa henne.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar