Min blogglista

söndag 16 december 2012

En japansk kärlekshistoria

 "Norwegian Wood" heter en Beatleslåt, som lätt biter sig fast i minnet och samma titel har japanen Haruki Murakamis roman. En mollstämd kärlekshistoria där huvudpersonen Toru pendlar mellan förtvivlan och hopp.
  Det börjar med att  Toru Watanabe hör Beatles-låten "Norwegian Wood" spelas i en sliskig orkesterversion i ett flygplan. Som träffad av en blixt väcks minnet av en kärlek han upplevt i skarven mellan tonår och vuxenhet. Hon hette Naoko, och var flickvän till en av Torus vänner.
   När vännen tog sitt liv drev de isär, men när de båda träffas igen av en slump blir han kär och får uppleva en förälskelse som till lika delar är öm, intensiv och omöjlig. Naokos är bräcklig. Hon försvinner till ett vårdhem och Toru bestämmer sig för att vänta, skriva brev och leva för några få korta besök. Samtidigt är han starkt dragen till en studiekamrat, som tydligt visar sitt intresse för honom. Toru lever i förvirring och ensamhet i spänningsfältet mellan dessa kvinnor.
  Murakami, som ibland kan vara en komplicerad berättare, har skrivit en fängslande och stark kärleksroman om lojalitet och komplikationer. Läs den, för all del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar