"Underbart! Det är kväll redan klockan tre på
eftermiddagen och då kan man börja laga mat", säger Hannu Sarenström entusiastiskt.
Han är kock, trädgårdsentusiast och livsnjutare som älskar den mörka årstiden när man kan vara inomhus och frossa i matlagning och vackra dekorationer. I "Vinterkalas" finns mat för senhöst och jul i en överdådigt vacker bok.
"Min bok ska väcka en längtan till det lilla torpet i skogen -
till snö, månsken och stjärnhimlar - långt bortom stadens svärtade
saltslask!" deklarerar han
Han beskriver den lugna atmosfären när matglada middagsgäster
samlas i hans kök eller kring det generöst dukade julbordet på torpet
hos Barbro och Kåre Hellström. Med hjälp av vännerna på torpet är boken fylld av genomarbetade familjerecept, med matminnen och smaker som
genomlagats i årtionden och överlevt oräkneliga söndagar och
generationsmiddagar. Recept för många eller för en eller två.
Julmat har tradition och ett Hannu-stuk. Allt från köttkorv, grynkorv
och alla sillsorter. Nyårsafton med blinier, lamm och gammaldags
ingefärsparfait på festklädda bord. Trettondagsmat vid brasan och till
sist Knutkalas på isen med dofter från
grillen.
Efter en sådan matfest är det nog lätt att känna sig mätt. Men man kan ju bara låna något enda recept och testa, inga måsten är ju Hannus ledord i livet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar