Min blogglista

tisdag 11 december 2012

En sida med prestige

 Om Dagens Nyheter har flera böcker skrivits men ingen av dem har uppmärksammat kultursidorna, med undantag av dem som skrivit om Olof Lagercrantz tid.
  I "Kultursidan - kulturjournalistiken i Dagens Nyheter 1864 - 2012 berättar Åke Lundqvist den dramatiska historien om DN-kulturens framväxt på nästan 500 sidor. Från dess förste kulturskribent, August Strindberg, till dagens populärkulturella krönikörer som Fredrik Strage och Jonas Thente.
   Om hur tidningen bytt ideologi genom decennierna och varit ömsom kulturkonservativ, kulturradikal och vänsterradikal. Om idéerna som skapade sidorna och om raden av skribenter som format den svenska debatten: Edvard Alkman, Wilhelm Peterson-Berger, John Landqvist,  Knut Jaensson, Bengt Holmqvist, Ulf Linde, Ruth Halldén, Sven Lindqvist, Lars Gyllensten, Leif Zern, Per Wästberg, Arne Ruth, Horace Engdahl, Macei Zaremba, Stefan Jonsson och otaliga andra passerar förbi.
    Några av dem har  i vredesmod vänt tidningen ryggen för kulturjournalistiken är de heta temperamentens och de stridiga viljornas fält.För att inte tala om divornas och småpåvarnas fält.
   Jag medger gärna att jag inte är objektiv när jag tycker att boken är underhållande. Det är ju känt att människor gillar att läsa om den egna yrkesgruppen. Samtidigt berättar boken om hur samtiden formats och uttryckts - och det är intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar