Min blogglista

söndag 6 januari 2013

I en värld för sig

Ursäkta att jag tjatar om Fred Vargas, Frankrikes absolut bästa deckarförfattare - jo då, Maigret får ursäkta. Han är omsprungen.
  Hennes Un lieu incertain, som jag läste när den kom 2008, finns nu på svenska som "Okänd kontinent" i Cecilia Franklins goda översättning. Den är lika hissnande bra som jag minns dem och upplösningen är rafflande.
 Det börjar med att kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg och hans medhjälpare Danglard deltar i  en poliskonferens i London. Men så dyker det upp ett antal skor, arrangerade i en ordentlig rad, utanför den gamla och bespökade barocka kyrkogården Highgate Cemetary.
    Det hade inte varit så konstigt - om det inte funnits avhuggna fötter kvar i skorna. Åter i Frankrike hamnar Adamsberg i en utredning av ett bestialiskt mord i en finare förort. Därifrån leder de vindlande spåren vidare mot en gammal legend om vampyrer och mot en okänd kontinent där ingenting längre är som man trodde.Och naturligtvis finns det en koppling till de kusliga skorna.
  Författaren är både arkeolog och historiker, men det tynger inte ner berättelsen ett dugg. Vargas har åter skrivit en mörk saga för vuxna läsare och den är bara så himla bra. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar