Min blogglista

måndag 15 augusti 2016

Mord på pilgrimsort

"En kvinna i blått" är en ny deckare av brittiska Elly Griffiths om rättsarkeologen Ruth Galloway, som här gräver i det religiösa samfundets mörkare sidor.
   Det börjar med att Ruths vän, druiden Cathbad, vaktar ett hus på pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham.
   Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten. Som övertygad ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi – och med en slående formulering om ”en kvinna i blått, gråtande över världen”. Den blå färgen är ju en referens till jungfru Marias mantel.
    Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Och medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden för att fånga en gäckande mördare. 
   Griffiths är en skicklig berättare som med skärpa förmedlar både situationer och människor via knivskarpa dialoger. Med sin Galloway-serie, detta är den åttonde boken, framstår Griffiths som en av de mer originella engelska deckarförfattarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar