Min blogglista

fredag 12 augusti 2016

Myterna blir levande

"Nordiska gudar" med text och bild av Johan Egerkrans är en vacker bok där gudar, jättar, dvärgar, valkyrior, monster och hjältar presenteras i all sin prakt. En bok för den som redan är intresserad och initierad, visst, men även för den som ännu inte upptäckt asagudarnas värld - ett storverk som fångar läsare i alla åldrar. Det sägs att målgruppen är unga läsare men det är nog en allåldersbok. Inte minst för de fantasieggande fantasy-lika bilderna.
   Med avstamp i de gamla isländska Eddorna har Egerkrans tolkat de mest spännande och fantasifulla sagorna. Från den gruvliga skapelseberättelsen där ur-jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder, till gudarnas ödesmättade undergång i Ragnarök. Från urtidens kaos, till världsträdets nio riken med alla dess fantastiska och ohyggliga skapelser. Välkända berättelser - som sagorna om Iduns äpplen, Mimers brunn och Tors färd till Utgård - paras med fakta om de varelser som befolkar Asgård, Jotunheim och underjorden.
   Det är en mörk, blodig, fantasieggande och stundtals humoristisk resa i den nordiska mytologins värld. Man känner definitivt att Egerkrans behärskar och älskar sitt ämne och vill dela med sig. En bok man nog återvänder till.

1 kommentar: