Min blogglista

lördag 27 augusti 2016

Stark platskänsla

 Eva Frantz från Esbo är aktiv bloggare och nu har hon tagit sitt skrivande vidare. Hon debuterar med deckaren "Sommarön", en deckare i mysgenren men med vasst tecknade personporträtt. Uppställningen är klassisk, människor som inte känner varandra väl isolerade på en ö och så börjar det hända dramatiska saker. Det slutna rummets mysterium i finlandssvensk tappning.
   I Porkala skärgård ligger Sommarön som är försäkringsbolaget Axelssons sommarparadis. Här finns stugor som personalen kan hyra för en symbolisk summa. Denna vecka är alla stugor upptagna: Det är meningen att chefer, försäljare, it-personal och kundtjänst skall umgås med varandra under fria former, familjerna är också med - mer eller mindre motvilligt.
    Allt är upplagt för sol, bad och lagom mängder lådvin till grillbiffarna.Mitt i veckan hittar ett par flickor diabilder från somrar på 1970-talet och alla deltar i bildvisningen. På natten blir det ett oherrans oväder och så lägger sig dimman över ön. Öborna inser att de har drabbats av den moderna människans yttersta form av utsatthet - smarttelefonerna har slutat fungera. Nervositeten sprider sig och alla skulle helst lämna ön så snabbt som möjligt. Dessutom står döden står på lur.
   Visst kan jag tycka att upplösningen känns lite konstruerad med ett syskonpar som möts och agerar. Men det hör till de ingredienser man får acceptera i genren. Blir kul att se om Frantz fortsätter på den inslagna banan.

1 kommentar: