Min blogglista

söndag 23 oktober 2016

Agent & författare


”Finns det verkligen något som ett rent minne? Jag tvivlar på det. Även när vi övertygar oss själva att vi är likgiltiga, och håller oss till fakta utan att smycka ut eller utelämna något i självförhärligande syfte, är det rena minnet lika svårfångat som en våt tvål. I alla fall ter det sig så för mig, efter ett liv där fantasi och erfarenheter blandats med varandra.”
   Den reflexionen gör John le Carrés i  memoarboken "Duvornas tunnel". Han bjuder på unik inblick i de hemliga världar, privata och professionella, som gett näring till hans mäktiga författarskap.För under diplomatins täckmantel var le Carré underrättelseagent. han har firat nyår med Yassir Arafat i Libanon och festat med maffiosos i Moskva och förstås mycklet annat vi inte får veta.
    Han förbehåller sig rätten att ändra i berättelsen så den får bättre form. Kanske en yrkesskada hos en man som ofta använder livet och de händelser han är med om som material för fiktion. Intressant är det hur som helst. Bokens svensk översättning är gjord av författaren Klas Östergren.1 kommentar: