Min blogglista

söndag 30 oktober 2016

Röken avslöjar

Dan Vyletas roman "Rök" är ett storslaget läsäventyr som fångar läsrens uppmärksamhet med en gång och påminner om både Philip Pullman och Charles Dickens. Det handlar om maktmissbruk, rättvisa, förnuft och passion. Om en mystisk sammansvärjning med svindlande förgreningar. Om ett triangeldrama. Om revolutionärer, religiösa fanatiker, hemliga poliser och känslokalla vetenskapsmän. Och om tre unga människor som tvingas inse att allt de trott på är en lögn.
   Det är 1800-tal. På den stränga internatskolan, dit samhällets elit skickar sina söner, finner två tonårspojkar oväntat varandra. I världen de växt upp i avslöjas onda tankar genom att den syndige ger ifrån sig rök och sot. Som del av aristokratin förväntas pojkarna lära sig bemästra den skamliga röken.
    Charlie har lätt för att vara god, men för den impulsive Thomas är det en ständig kamp. Under en resa till London kommer de båda en konspiration på spåren. De finner tecken på att röken inte - som de lärt sig - är ett straff från ovan utan mer liknar en sjukdom, som kan missbrukas i fel händer. Tillsammans med Thomas kusin Livia ger de sig av på jakt efter ett botemedel och efter sanningen.
  Detta  är en av de mest originella böcker jag har läst på länge. Det är lätt att svepas med i berättelsen som är en blandning av thriller, fantasy och historisk roman med en nypa skräck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar