Min blogglista

fredag 14 oktober 2016

Säregen berättelse


Brittiske dramatikern Alan Bennett är tillbaka, denna gång med ett par noveller, varav den ena är filmaktuell. "The Lady in the Van" heter boken - man bryr sig inte om att översätta till svenska mer - I sjuttiotalets London parkerar den hemlösa miss Sheperd sin skrotiga skåpbil på Alan Bennetts uppfart. Hon blir kvar i femton år.
    Mellan den argsinta gamla damen och hennes ofrivillige hyresvärd växer en form av relation fram. Med skarp humor och mycket värme skildrar Alan Bennett den excentriska miss Sheperds öde och eskapader i ett svunnet England.Berättelsen är även aktuell som kritikerrosad filmatisering med Maggie Smith i huvudrollen.
   Bennett skildrar det livskraftiga engelska klassamhället och visar med förundran en person som går på tvärs mot det, liksom mot konsumism, konvention och politisk korrekthet. Miss Shepherd är en av de säregnaste hjältinnorna i engelsk prosa av idag.
  I den andra novellen, "Fader vår" kallas den hunsade läraren Denis Midgley till sin fars dödsbädd. Han tänker inte unna fadern ett sista tillfälle att vara besviken på sin son, Midgley ska vaka vid sjukhussängen ända till slutet. Men slutet dröjer. Och även i medvetslöst tillstånd lyckas fadern göra Midgleys liv till en plåga. En svart historia om hyckleri och stelnade familjerelationer. Bennett gillar att skildrar människor som livet har trängt in i ett hörn eller bara sprungit förbi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar