Min blogglista

söndag 12 mars 2017

Domedag i Österbotten

   Med sin nya roman, "Så här upphör världen" visar Philip Teir att han är en vass relationsskildrare för även i den här romanen, hans andra, står en familj i centrum. Men den här familjen vidgar sig och blir alltmer komplicerad.
   Det är Erik och Julia som bor i Helsingfors men ska tillbringa en lång sommar i Österbotten tillsammans med sina två barn i Julias gamla sommarparadis vid Mjölkviken. De ser ut som en vacker kärnfamilj mitt i livet, men tiden tillsammans blottlägger sprickorna och visar på bristen på uppriktighet. På midsommar dyker andra personer upp och komplicerar tillvaron. Särskilt påverkas de av Julias barndomsvän Marika och hennes karismatiska man Chris.
     Chris leder Rörelsen, en grupp miljöaktivister som gett upp hoppet om att klimatförändringarna går att hejda och som i stället ägnar sig åt att sörja den värld som gått förlorad. I utkanten av berättelsen finns en kvinna i ett hus vid stranden som lever ensam och bär på en stor sorg. Snart dyker också Eriks bohemiske bror upp och Julias föräldrar.
   Kring dessa människor och deras liv en sommar, spinner Teir en berättelse om livsval och lögner, om barndom och vuxenhet. Och vågar sig på att ställa frågan hur vi lever om vi vet att världen, som vi känner den, snart kommer att upphöra.

1 kommentar:

  1. Tyckte mycket om Vinterkriget och ser fram emot att läsa även denna. Den verkar vara en bok helt i min smak!

    SvaraRadera